Новини Руспрес - Бєляєву потрібно все більше і більше

"Відкриття" штучно розширює дірку санованого "Траста"

Фінансова корпорація «Відкриття» продовжує наступ на активи колишніх власників санованого нею банку «Траст». Не так давно юристи компанії подали новий позов до Високого суду Лондона з претензією не тільки до самих екс-бенефіціарам, а й їхнім дружинам. Зокрема, увагу позивачів з Росії залучили замок у Великобританії і особняк на Балі. Спостерігачі вважають, що у цього позову непогані перспективи. Тим часом, у міру розвитку скандалу все більше і більше виникає питань як до генерального директора «Відкриття» Вадиму Бєляєву, так і до його партнерству з ЦБ і АСВ.
Незабаром після того, як в кінці 2014 року Центробанк оголосив про санацію «Траста», в банку виявили величезну дірку. Всього через Високий суд Лондона санатори хочуть відібрати у колишніх власників $ 908 млн для компенсації збитку. До недавнього часу їх претензії поширювалися лише на зарубіжну власність екс-власників «Траста» - Іллі Юрова, Миколи Фетисова і Сергія Бєляєва , Які покинули Росію і зараз оголошені в міжнародний розшук.

До недавнього часу їх претензії поширювалися лише на зарубіжну власність екс-власників «Траста» -   Іллі Юрова, Миколи Фетисова і Сергія Бєляєва   , Які покинули Росію і зараз оголошені в міжнародний розшук

Ілля Юров

Варто відзначити, що позиція «Відкриття» знайшла розуміння в Лондонському суді, який поки відмовляється розморожувати активи колишніх власників «Траста». Це дає підставу говорити про те, що і нові претензії представників Вадима Бєляєва можуть бути підтримані британськими суддями.


«Центральний банк все знав»


Як вважає екс-власник «Траста» Ілля Юров , Лондонський суддя просто не розібрався в особливостях російського банківського бізнесу, а, крім того, був введений в оману Бенедиктом Уорслі , Якого колишні власники банку наймали для курирування відносин з офшорами.


Звичайно, можна повірити в щирість цього трастового керуючого і в те, що він чесно хотів допомогти менеджерам Вадима Бєляєва розібратися зі схемами, розробленими колишніми акціонерами для виведення активів, а також підвищити ефективність їх розшуку та відновлення. Але можна припустити і те, що коли колишні роботодавці перестали його влаштовувати, Уорслі просто вирішив продати свої знання і можливості подорожче новому наймачу. А заодно і убезпечити себе від судового переслідування. Співпраця з Уорслі на комерційній основі визнають і в «Відкритті».
На початку цього року в Панамі були затримані Юрген Моссак і Рамон Фонсека - засновники скандально відомої офшорної компанії Mossack Fonseca. Наочний приклад того, що відмовся Уорслі співпрацювати з Вадимом Бєляєвим, він міг би виявитися без роботи, в бігах і в розшуку по кримінальних справах, порушених в Росії проти колишніх власників і керівників «Траста». Таким чином, Уорслі не тільки себе убезпечив, але і ще і добре заробив.
Тим часом необізнаність Центробанку діями колишніх власників «Траста» викликає все більше запитань. За словами Юрова, «в Національному банку« Траст », як і в деяких інших« соціально значущих »банках, з 2008 року практично завжди, з невеликими перервами, перебував уповноважений співробітник ЦБ з ексклюзивними повноваженнями перевірити будь-яку угоду, будь-який документ, будь-яке рішення банку ». Тобто у Центробанку була можливість спостерігати роботу банку, що називається в режимі online.

Тобто у Центробанку була можливість спостерігати роботу банку, що називається в режимі online

При цьому остання перевірка до санації «Траста» проводилася ЦБ всього лише за місяць до переходу контролю над банком корпорації Вадима Бєляєва. Ніяких істотних зауважень по її підсумках зроблено не було. Варто відзначити і те, що аудитор банку компанія Deloitte & Touche, раніше яка перевіряла звітність «Траста» в разі виявлення її фальсифікації повинна була виправити свій звіт, але вона цього не зробила.
Юров посилається також на незалежний аудит банку, зроблений вже в 2015 році, коли «Траст» перейшов під контроль Вадима Бєляєва. Аудитор зазначив, що, незважаючи на всі висловлені претензії АСВ і «Відкриття», укладення попередніх аудиторів були спростовані. Навіть два роки після початку санації «Траста» з нібито гігантської дірки в 127 млрд. Рублів санатори могли показати тільки 38 млрд., Що приблизно відповідало розміру кредитів, за якими позичальники до грудня 2014 року прострочили один або кілька платежів. Але це не могло вважатися безповоротною втратою.


Особливості прихильності Ельвіри Набіулін


Але якщо у Центробанку до моменту переходу контролю над «Траст» до Вадиму Бєляєву не виникало до банку ніяких питань, то це може означати одне з двох: або співробітники Ельвіри Набіулліної не в змозі займатися професійним наглядом за банками, або хтось в керівництві ЦБ був сильно був зацікавлений в тому, щоб «накачати» «Траст» боргами, а його санаторів - державними грошима.
Свого роду відповіддю на ці закиди стала інформація про початок атестації співробітників Центробанку. Виявляється, глава ЦБ Ельвіра Набіулліна ще минулої осені визнала необхідність глибокої перебудови і оновлення всієї системи банківського нагляду.

Ельвіра Набіулліна

Втім, у разі «Траст» якщо і можна говорити про некомпетентність наглядають, то вона виявилася дуже на руку Вадиму Бєляєву. Вважається, що саме завдяки зв'язкам в ЦБ і АСВ Бєляєв через «Відкриття холдинг» отримав на оздоровлення банку «Траст» рекордні 127 млрд рублів. Пізніше хотів отримати ще 47 млрд рублів, але цього поки активно протидіє «Альфа-банк» .
Справа в тому, що при проведенні первинного конкурсу на вибір санатора «Траста» з двох претендентів «Відкриття» і «Альфа-банку», ЦБ вибрав банк Бєляєва, так як «Альфа» просила більше грошей на санацію. Але пізніше, коли «Відкриття» попросило нових мільярдів, «Альфа» написала заяву в Генпрокуратуру, а та не тільки заборонила давати Бєляєву нові гроші, а й зазначила непрофесіоналізм регулятора. як написав заступник генпрокурора Олександр Буксман в листі голові Центробанку Ельвірі Набіулліної, ЦБ не контролює належним чином заходи щодо фінансового оздоровлення «Траста».
Історія отримання подібної прихильності, можливо, тягнеться ще з дев'яностих. Вадим Бєляєв в ті роки, будучи дрібним торговцем, мав щасливе знайомство на елітному тенісному корті з Борисом Нємцовим і Борисом Минцем. Останній був дуже близький до Анатолія Чубайса, працював з ним в держмайна і адміністрації президента, потім в структурі, близькій до РАО ЄЕС. Саме його і запросив Бєляєв в створювану їм фінансову групу. З приходом Мінца в «Відкриття» акції холдингу і банку різко пішли в гору. Банк почав активно співпрацювати з РАО ЄЕС. Тоді Вадим Бєляєв і став тісно спілкуватися з Ельвірою Набіулліною: в той час вона входила в комісію з економічних реформ на посаді відповідального секретаря, а головою комісії був Анатолій Чубайс.


«Відкриття» відкрило у «Траста» проблемний «клондайк»


Проблеми «Траста» під контролем банкіра Бєляєва почали пухнути як на дріжджах. Про санації «Траста» ЦБ оголосив 22 грудня 2014 року і пообіцяв 30 млрд рублів на його оздоровлення. Однак уже через три дні на основі першого аналізу фінансового становища «Траста», зробленого АСВ, дірку в банку оцінили вже в 67,8 мільярда рублів. АСВ тоді заявляло, що вже в перші два дні роботи в «Трасті» була виявлена ​​фальсифікація звітності, висновок ліквідних активів, навмисне внесення змін до автоматизовану банківську систему для завищення справедливої ​​вартості позичкової заборгованості фізосіб. І це всього через місяць після перевірки банку представниками Центробанку? Але ж потім спливуть огріхи аж за 2013 рік, і в «Відкритті» стануть стверджувати, що проблеми «Траста» збирали мало не з 2008 року. Але за цей час банк неодноразово перевірявся регулятором! Після «відкриттів» АСВ регулятор визнав, що 30 млрд мало для оздоровлення, і оголосив, що Агентство за рахунок кредиту ЦБ виділить банку 10-річну позику на 99 млрд рублів для покриття розриву між зобов'язаннями та вартістю активів, а санатора - «ФК Відкриття» - дадуть ще 28 млрд рублів на шість років для підтримки ліквідності «Траста».
Але через якийсь час в «Відкритті», очевидно, вирішили, що продешевили. За підсумками комплексної перевірки, проведеної спільними зусиллями АСВ, «Відкриття» і EY в січні-квітні 2015 року, оцінка діри зросла до ... 114 млрд рублів. Але і на цьому зростання діри не зупинився. Прострочені кредити юрособам на 1 січня 2015 року оцінювалися трохи більше ніж в 3 млрд рублів, а на 1 січня 2016 року - вже в 56 млрд! З простроченими кредитами фізособам трапилася схожа історія: зростання за той же період - з 17 млрд до 38 млрд рублів.
Колишні власники переконані, що нові господарі «Траста» з «Відкриття» навмисно нарощують борги. Наприклад, прострочення по кредитах фізосіб зросла, на їхню думку, після скорочення відділу по стягненню заборгованості з приватних клієнтів. А зростання боргів корпоративних клієнтів викликаний мораторієм на виконання вхідних та вихідних платежів. У «Відкритті» закиди заперечують, але ніяк не пояснюють, чому погані борги зросли в рази (!) Протягом всього лише року їх «санації».
Колишні власники дорікають санаторів Вадима Бєляєва і в заниженні вартості застав, і в тому, що в прострочені заносилися зобов'язання терміну погашення, за якими він ще не настав, і в прямому зриві ряду угод, зокрема, по кредитних нотах, що могло б скоротити заборгованість банку. А головне в порушенні всіх домовленостей, що були досягнуті ще до санації, і у відмові брати на баланс ті самі офшори, у володінні якими звинувачують екс-бенефіціарів «Траста», хоча ці компанії давно контролюються «Відкриттям». Заяви від колишніх власників банку з цього приводу в ЦБ і Слідчий комітет Росії чомусь залишаються без відповіді, на відміну від заяв «Відкриття», які з завидною старанністю розслідує ГСУ ГУ МВС Росії по місту Москві ».

Борис Мінц (зліва) і Вадим Бєляєв

До речі, цифра в 30 млрд рублів, які Центробанк спочатку планував витратити на оздоровлення «Траста», збігаються з оцінкою суми, необхідної банку на стабілізацію, даної Іллею Юров. Та й сам Вадим Бєляєв не приховує, що переговори все ж були, заперечуючи при цьому, природно, і свої зв'язки з АСВ, і те, що Агентство обіцяло йому підтримку ще до того, як ЦБ оголосив про санацію «Траста».


Операція «Траст» була прорахована заздалегідь?


Для багатьох експертів питання залишається лише в тому, коли в «Відкритті» придумали використовувати «Траст» в своїх інтересах? Нинішню практику санації банків професіонали фінансового ринку давно вже вважають джерелом додаткових коштів для самих банків-санаторів. Не секрет, що на сановане банки можна повісити все неповоротні борги, а ось все ліквідне санатор має можливість забрати собі.
Вадим Бєляєв не соромиться розповідати, що участь «Відкриття» у багатьох санації дало йому хороші зв'язки, в тому числі, і з АСВ. І проговорився , Що саме від представників Агентства він дізнався про проблеми «Траста», і що АСВ підтримало його участь в санації банку.
Створюється враження, що вся схема була продумана заздалегідь. І коли «Траст» почав пошук шляхів виходу з кризи, АСВ підсунув йому Вадима Бєляєва. Про що Юров з Бєляєвим домовлялися, і хто в підсумку кого «кинув», для широкої публіки в принципі не так і важливо. Але коли санація почалася, і перевірка АСВ за два дні (!) Виявила численні порушення, які раніше «не помічали» перевіряючі ЦБ, всім стало очевидним, що це сталося тільки тому, що співробітники АСВ заздалегідь знали, де шукати.

) Виявила численні порушення, які раніше «не помічали» перевіряючі ЦБ, всім стало очевидним, що це сталося тільки тому, що співробітники АСВ заздалегідь знали, де шукати

Кореспонденти телеканалу «Дощ» 4. лютого 2012 р беруть інтерв'ю на Болотній площі у Олексія Кортнева і Вадима Бєляєва


І ще напрошується версія, що Центробанк з такою легкістю виділив рекордні 127 млрд рублів знову ж тільки тому, що кимось заздалегідь були підраховані всі порушення і фінансові діри, які можна було згодом документально оформити для обгрунтування такого гігантського траншу. Примітно, що нова глава банку «Траст» Вероніка Доленко до його санації працювала в Агентстві зі страхування вкладів (АСВ), а до цього - входила в правління «Ханти-Мансійського банку Відкриття». Виходить, що у «Відкриття» був «своя людина» в АСВ, який потім очолив «Траст».
Незабаром після свого приходу нового директора закрила дані про звітність банку для широкого загалу. Як зазначила газета «Комерсант», це не порушення, але через репутаційних ризиків, пов'язаних з недостатньою прозорістю, така поведінка серед банків рідкість: з 752 гравців фінансового ринку в Росії таким правом зараз відносно основних форм звітності користуються всього троє. Але ж «Відкриття» Бєляєва отримало від держави ні багато ні мало 127 млрд рублів!


Особливості прихильності АСВ


У всій цій історії бентежить лише деяка аналогія з «Татфондбанка», якому ЦБ, знаючи про непростому становищі банку, підкидає на санацію банк «Радянський» . А потім знову Центробанк звинувачують в тому, що він не справляв належний контроль в даній процедурі. Сумнівно, що за якихось 4,5 місяця можливо доведення досить великої організації від стану стабільності практично до стану банкрутства. Виходить, що проведена в липні 2016 року перевірка Татфондбанка або не виявила ніяких проблем і порушень, і тоді виникає питання про достовірність висновків цієї перевірки, або порушення і проблеми все ж виявилися, але в цьому випадку має місце бездіяльність ЦБ РФ.
Показово, що «ФК« Відкриття »став одним з банків-агентів, які виплачували страхові внески постраждалим клієнтам Татфондбанка . Дивним чином корпорація Вадима Бєляєва отримує від АСВ право виплачувати такі вклади в переважній більшості випадків при банкрутства інших банків. Для «Відкриття» це дуже вигідно: АСВ перераховує йому всю суму відразу, а банк виплачує гроші вкладникам протягом тривалого часу, маючи можливість безкоштовно «прокручувати» гроші.
Незважаючи на те, що в Казані у «ФК Відкриття» є всього лише три банки, корпорація отримала право виплат вкладникам, чиї прізвища починаються на літери від Т до Я. Для порівняння: банк «АК БАРС» обслуговував лише вкладників, чиї прізвища починаються на 2 букви - К і Л, тобто приблизно в 6 разів менше, в той час як філій у татарстанського банку значно більше. В результаті людям мало того, що довелося з'їжджатися в Казань з усієї республіки, так ще й ночувати в морози на вулиці, щоб не пропустити свою чергу. Кілька днів поспіль до дверей банку викликали підрозділи ОМОНу, щоб припинити виникали конфлікти!


Нічого особистого. тільки бізнес


За даними аналітиків БКФ, фінансова діра в капіталі цього банку, який ось уже два з гаком роки санує ФК «Відкриття» Вадима Бєляєва, не просто не зникла, а збільшилася до гігантських розмірів в 60,1 мільярда рублів! Створюється враження, що 127 мільярдів бюджетних рублів, отримані «Відкриттям» на санацію «Траста», пішли на інші, нікому не відомі мети. І виникає питання: а чи була взагалі потреба в такій санації? І не завалився чи в результаті НБ "Траст" від руки самого керівника «Відкриття», який діяв разом зі своїми покровителями з ЦБ і АСВ?
При цьому саме «Відкриття» не раз проходило в матеріалах ЗМІ в якості фігуранта сумнівних схем, в результаті яких з нього йшли значні бюджетні кошти. Так, в жовтні 2015 року група втратила більше 220 млрд рублів коштів юридичних осіб .. Експерти впевнені, що державні компанії навмисно вивели свої кошти з «Відкриття», здогадуючись про можливе «катастрофі» банку. Структура Бєляєва працює явно всупереч нормальній логіці: за даними агентства Moody's, обсяг кредитів, виданих пов'язаним сторонам банком «ФК Відкриття», вже в два рази більше капіталу цього банку. Відомо, наприклад, що за 6 місяців 2015 року банк «ФК Відкриття» наростив кредитування акціонерів і їхніх компаній втричі - з 216 млрд до 663 млрд руб.
Банк «ФК Відкриття» «засвітився» в скандалі, пов'язаному з виведенням активів господарем «Російського кредиту» Анатолієм Мотильова , Який контролював цілий ряд недержавних пенсійних фондів (НПФ). А ті, в свою чергу, розміщували кошти в ... ФК «Відкриття». Топ-менеджери банку не звертали свою увагу на явний виведення коштів з НПФ Мотильова. Все це наводить на думку про те, що акціонери цього банку самі могли взяти участь в «раздербаніваніі» активів НПФ.
Взяв участь банк пана Бєляєва і в скандалі навколо банківської групи «Лайф», чиї активи, на думку експертів, також були виведені за кордон. Наприклад, який втратив ліцензії «Пробизнесбанк» (входить до групи «Лайф») користувався для фінансових операцій послугами фірми «Otkritie Capital International» (OCI) (раніше Otkritie Securities Limited), підконтрольної все того ж банку «ФК Відкриття».
І цей «список Бєляєва» можна продовжувати ще дуже довго.


Лондонський аеродром завжди відкритий


Те, з якою періодичністю ЦБ і АСВ підкидають Вадиму Бєляєву банки на санацію, забезпечуючи його корпорацію гігантськими сумами, змушує задуматися про майбутнє самого «Відкриття». Як довго банк зможе перетравлювати «ковтнув»?
В іншому випадку стає страшно навіть подумати, з якими капіталами може виявитися в Лондоні тенісний спаринг-партнер Бориса Нємцова. Колишній президент банку Москви Андрій Бородін з його численними маєтками в Великобританії здасться бідняком в порівнянні з ним.
І екстрадиція Вадиму Бєляєву аж ніяк не загрожуватиме. Йому буде досить показати «кому треба» телерепортажі «Дождя» зі своїми інтерв'ю з Болотній площі . Або розповісти про свій виступ напередодні президентських виборів 2012 року зі сцени Кремлівського палацу, коли Бєляєв закликав запрошених їм представників столичного бомонду на оплачений «Відкриттям» гала-шоу цирку Дю Солей вийти на московські вулиці із закликами повалення чинної влади.
Що ж, попереду - нові президентські вибори. Питання фінансування опозиційного руху в країні як ніколи актуальний. На відміну від жебрака Герцена, який закликав з Лондона до революції в Росії, Вадим Бєляєв, поза всяким сумнівом, буде мати у своєму розпорядженні достатньо коштів, щоб матеріально підкріпити свої ідеологічні погляди.
джерело: Скандали.ру , 17.03.2017

І це всього через місяць після перевірки банку представниками Центробанку?
Операція «Траст» була прорахована заздалегідь?
Для багатьох експертів питання залишається лише в тому, коли в «Відкритті» придумали використовувати «Траст» в своїх інтересах?
І виникає питання: а чи була взагалі потреба в такій санації?
І не завалився чи в результаті НБ "Траст" від руки самого керівника «Відкриття», який діяв разом зі своїми покровителями з ЦБ і АСВ?
Як довго банк зможе перетравлювати «ковтнув»?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация