Обережно: гнів по Ісламу - ознака слабкості

  1. Причини, що збуджують гнів, і способи його лікування
  2. придушення гніву

Що відомо про гнів в Ісламі Що відомо про гнів в Ісламі? У багатьох хадисах йдеться, що гнів по Ісламу - це одне з найгірших якостей характеру. Поганий той чоловік, який швидко впадає в гнів і піддається йому, навіть якщо сам він володіє сильними руками і здоровим тілом. Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Сильний не той, хто може повалити інших, сильний той, хто володіє собою під час гніву» (аль-Бухарі і Муслім).

Хвала Аллаху, до Нього ми звертаємося за допомогою, у Нього просимо вибачення і захисту від зла наших душ і скверни наших справ. Той, кого Аллах повів по вірному шляху, того ніхто не зможе збити, той же, кого збив Аллах, того ніхто не наставить на прямий шлях. Свідчимо, що немає божества, гідного поклоніння, крім Аллаха, і свідчимо, що Мухаммад - Його раб і посланник.

Гнів по Ісламу вважається одним з мов палаючого вогню. Коли людина гнівається, одна з таємних ниток його душі спрямовується до проклятого шайтанові, який сказав свого часу: «О Аллах, ти створив мене з вогню, а його (людини) створив з глини», претендуючи на зверхність його сутності над сутністю Адама (мир йому). Однак сутність глини - спокій і витримка, а сутність полум'я - палахкотіння, рух і нестабільність.

Природним наслідком гніву є злоба і заздрість. Про те, що гнів є засуджує якістю, йдеться в багатьох хадисах. Один чоловік попросив Пророка (мир йому і благословення Аллаха) зробити йому на їхніх і отримав таку відповідь: «Не гнівайся». Тоді це людина повторив своє прохання ще кілька разів і кожного разу отримував відповідь: «Не гнівайся».

В іншому хадисі повідомляється, що 'Абдулла ібн' Амр запитав Пророка (мир йому і благословення Аллаха) про такій якості характеру, яке дозволить йому уникнути гніву Всевишнього Аллаха, на що Пророк відповів: «Не гнівайся».

Повідомляється зі слів Абу Хурайри, що Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

«Сильний не той, хто валить [суперників], сильний той, хто володіє собою під час гніву».

Говорячи про пророка Яхье (Івана), Всевишній Аллах сказав:

«... він підтвердить Слово від Аллаха і буде паном і помірним чоловіком» (Коран, 3: 39).

У тлумаченні до цього аяту 'Ікріма сказав: «Пане (Саїд) - значить, що він панує над своїм гнівом, і його гнів ніколи не бере над ним верх».

Повідомляється, що Зу-ль-Карнайна зустрівся з ангелом і сказав йому: «Навчи мене знання, завдяки яким збільшиться моя віра і моя переконаність». Ангел сказав: «Не гнівайся, бо шайтан має найбільше можливості впливати на людину, коли той гнівається. Придушуй гнів і заспокоюй його холоднокровністю і витримкою. Не будь поспішний, воістину, поспішність змусить тебе помилитися. Будь легким і м'яким для ближніх і далеких. Не будь деспотичним і суворим ».

Також повідомляється, що проклятий Ібліс з примусу звернувся до пророка Мусі (мир йому) і сказав: «Муса, цурайся запальності, адже я граю зі запальним людиною так само, як діти грають в м'яч. Будь обережний з жінками, адже з розставлених мною пасток я найбільше впевнений в капкані, приманкою якого є жінка. Цурайся жадібності, адже жадібному людині я зіпсую і це життя, і Наступну ».

Раніше люди говорили: «Бійтеся гніву, воістину, він псує віру, так само як смак алое псує мед!» Існує і така мудрість: «Гнів - ворог розуму».

Як з'являється гнів? Сутність гніву - збудження в крові, викликане бажанням помститися. Коли людина гнівається, вогонь його гніву спалахує неприборканим полум'ям, від нього роздуваються вени, в жилах закипає кров, вона підступає до голови так само, як кипляча вода піднімається до верхньої частини котла. Саме з цих причин обличчя й очі людини червоніють, а шкіра набуває кольору крові, подібно до того як через стінки скляної пляшки можна легко розрізнити колір її вмісту.

Кров розширюється набагато активніше, якщо людина гнівається на того, хто слабкіший за нього, і якщо він відчуває, що має якесь перевагу над об'єктом свого гніву.

Якщо людина гнівається на того, хто могутніший і сильніший за нього самого, та ще усвідомлює, що не має можливості зігнати свою злість, тоді кров скорочується під шкірою і переміщається в серце, перетворюючись в безсилу печаль, і тоді шкіра таку людину набуває жовтуватий відтінок.

Якщо ж людина гнівається на того, хто рівний йому в положенні і силі, то кров його метається між розширенням і скороченням. Тоді колір його обличчя змінюється: то червоніє, то жовтіє, і людина поводиться неадекватно, тому що можливість помститися - це головне джерело, з якого черпаються сили для гніву.

Взагалі ж, за силою гніву всіх людей можна уявити в трьох категоріях:

1) Надмірність.

2) Недогляд.

3) Помірність.

Надмірність в прояві гніву, звичайно ж, не є похвальною, тому що такий гнів переходить межі і не дає розуму і віри впливати на дії людини. У моменти такого гніву людина втрачає розсудливість, здатність зважено мислити і взагалі позбавляється можливості контролювати свої вчинки, так як гнів штовхає його тільки до одного образу дій - агресивного і грубому.

Упущення в тому, що стосується гніву, також є засуджує, тому що у людини, який ніколи і ні на що не гнівається, не залишається запалу, ревнощів і бажання відстоювати свої інтереси. Той, хто втрачає гнів повністю, вже не здатний духовно розвиватися, тому що одним з головних способів духовного розвитку є напрямок гніву проти своїх власних пристрастей і низинних бажань. Праведна людина гнівається на самого себе, якщо його душа почала схилятися до кепським бажанням. Тому абсолютна втрата гніву як такого порицаема, а значить необхідно шукати середній шлях між двома крайностями.

Коли гнів починає розгоратися і палахкотить, він засліплює людини і робить його глухим до будь-яких настанов і умовлянь, тому що гнів підступає до мозку і закупорює шляху людської думки. Далі, у міру розвитку, гнів продовжує свій шлях і переходить на органи дотику, щільною пеленою затягуючи зір, і тоді людина перестає бачити речі в їх істинному світлі. Мозок людини, осліпленого гнівом, схожий на печеру, обійняту полум'ям, від якого вона наповнилася димом, а її склепіння почорніли. До цього там була невелика лампа, однак від щільного чаду вона згасла. У цій печері неможливо зробити ні кроку, не можна почути ні слова, а через морок НЕ проглядається жодних обрисів, так що немає ніякої можливості загасити це полум'я. Гнів надає точно такий же вплив на мозок і серце людини. Якщо ж гнів зросте ще більше, то він здатний навіть вбити свого володаря.

Гнів впливає не тільки на душу, але і на зовнішність людини: колір його шкіри змінюється, тіло стає смикання, дії - необдуманими і безладними, вираз обличчя - неприродним, а поведінка нагадує біснування божевільних. Якби розлючений чоловік подивився на себе з боку і побачив, як бридко він виглядає в даний момент, то відчув би відразу до самого себе. При цьому треба пам'ятати, що потворність, приховане в душі, набагато більше, ніж те, яке відбилося на зовнішності.

Причини, що збуджують гнів, і способи його лікування

Як відомо, зцілення від будь-якої хвороби відбувається шляхом знищення самої її сутності та усунення призводять до неї причин.

Причин для появи гніву багато, найпоширенішими з них є наступні: самозамилування, подшучивание, оспорювання чиїхось поглядів, протидія, зрада, надмірне прагнення до надмірності в грошах, прагнення до слави. Всі ці якості засуджуються Шаріатом, і мусульманину слід замінити їх на протилежні. У такий спосіб вдасться зруйнувати саму суть і основу гніву, а також причин, що призводять до нього.

Якщо ж гнів вже розгорівся, то лікувати його необхідно наступним чином:

1) Необхідно згадати коранические аяти і пророчі хадіси, що розповідають про гідність утримання від гніву, про прощення, витриманості, розсудливість і терпіння. Повідомляється зі слів Ібн Аббаса, що одна людина попросив дозволу увійти до халіфа Умара ібн аль-Хаттабу, і йому було дозволено. Звертаючись до Умару, він сказав: «О сину аль-Хаттаба, клянусь Аллахом, ти нам багато чого не даєш, і не будеш судити між нами справедливо». Умар (нехай буде ним задоволений Аллах) розгнівався і вже збирався доставити цій людині неприємності. Побачивши це, аль-Хуррем ібн Кайс сказав: «Повелитель правовірних, Аллах в Корані сказав своєму Пророку:« Прояви поблажливість, вели творити добро і відвернися від невігласів »(Коран, 7: 199). Ця людина відноситься до невігласам ». І як тільки цей аят торкнувся слуху Умара (нехай буде ним задоволений Аллах), він тут же зупинився біля кордонів, встановлених Книгою Аллаха (Великий Він і Славен).

2) Щоб позбутися від гніву, людині слід пам'ятати про покарання, якого Всевишній Аллах може його піддати, він повинен сказати собі: «Влада Аллаха наді мною набагато сильніше, ніж моя сила над цією людиною. Якщо я дам волю своєму гніву над ним, то яку я можу мати надію на те, що Аллах (Великий Він і Славен) не зруйнує на мене свій гнів на день великого Суду? Адже в той час я найбільше буду потребувати Його поблажливості і прощення ».

В одному з колишніх Писання посланих Всевишнім Аллахом, говорилося: «О сину Адама, пам'ятай про Мене, коли гніваєшся, і Я згадаю про тебе, коли Сам буду гніватися, і не зроблю Я тебе разом з тими, на кого впаде Моя кара».

3) Людина повинна пам'ятати про поганих наслідки ворожості, мстивості, знущання над недругами, нехтування їх честі, приниження гідності і насмішок над ними, якщо вони виявлялися в біді. Ніхто з людей не проходить це життя без бід і випробувань. Якщо людина не боїться Майбутньому Житті, то нехай хоча б боїться наслідків своєї гніву і злоби в цьому житті. Іншими словами, для придушення гніву людина може нацькувати на свою агресію свій же інстинкт самозбереження. За таке придушення гніву людина не буде винагороджений Аллахом, тому що він лише відображає те, що завдає йому шкоди в ближній життя, він робить це заради збереження своїх мирських благ і життєвих інтересів. Але винятком може бути ситуація, коли людина користується цим важелем, щоб докорінно змінити своє становище і перебудувати своє життя з орієнтацією на Життя Майбутню, і тоді він отримає свою нагороду за праведну справу.

4) Як вже було сказано вище, під час гніву корисно пам'ятати про своє зовнішності, адже розлючений чоловік схожий на скаженого собаку або оскалом хижака, що абсолютно суперечить поведінки пророків і звичаєм праведних вчених. Тому під час гніву необхідно схилити свою душу до гідної поведінки, тим самим наслідуючи кращим з творінь Великого Аллаха.

5) На самому початку, як тільки гнів починає з'являтися в душі, слід проаналізувати, чим мотивовано бажання виплеснути свій гнів і помститися кривдникові.

Можливо, причина гніву - це слова шайтана, який наущать людини і каже: «Виплесни свій гнів, це врятує тебе від слабості, приниження і презирства оточуючих. Зроби це, не будь слабаком, і ти будеш поважати себе, а інакше станеш нікчемним і огидним в очах людей ».

Якщо це так, то нехай людина скаже самому собі: «Ти відмовляєшся стерпіти це зараз, але не відмовляєшся терпіти ганьбу в день великого Суду ?! Не боїшся сорому, коли ця людина схопить тебе за руку там і помститься тобі за ту образу, яку ти завдав йому тут ?! Побоюєшся здатися слабким в очах людей і не побоюєшся бути зневаженим перед Всевишнім Аллахом, перед Його ангелами і пророками ?! »

Мусульманин повинен стримувати свій гнів, це піднімає його перед Аллахом. А якщо це так, то яке мусульманину справу до того, що говорять або думають про нього люди? Адже кожен з нас зобов'язаний буде встати в День Суду, коли ангели велять стати тим, чия «нагорода буде за Аллахом», але встати зможуть лише ті, хто прощав. Кожен віруючий завжди повинен про це пам'ятати.

6) Також людина повинна пам'ятати, що коли він гнівається, то гнівається на те, що сталося за бажанням Аллаха. А раз так, то як ми сміємо ставити своє бажання помсти попереду бажання Аллаха, коли Він бажає здійснити те, чому судилося здійснитися?

Ці шість пунктів говорять нам про зцілення гніву за допомогою роботи душі і серця, але існують і інші, фізичні методи прихованого гніву. Ось деякі з них:

1) Збереження мовчання. Повідомляється зі слів Ібн Аббаса, що Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

«Якщо гніваєшся, то мовчи».

2) Звернення до Аллаха за захистом від шайтана. Повідомляється, що Сулейман ібн Сард (нехай буде ним задоволений Аллах) сказав:

«Я сидів разом з Пророком (мир йому і благословення Аллаха), коли дві людини поруч почали лаятись один з одним. При цьому в одного з них почервоніло обличчя і здулися вени. Тоді Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

«Я знаю слова, сказавши які, він відвів би від себе те, що зараз відчуває. Якби він сказав: «Звертаюся до Аллаха за захистом від шайтана», - його б покинуло то, що він зараз відчуває ».

Також Аллах (Великий Він і Славен) сказав:

«А якщо сатана стане наущать тебе, то прибіжи до захисту Аллаха, адже Він - Чує, Знає» (Коран, 7: 200).

3) Зміна пози. Якщо під час гніву людина стоїть, то йому слід сісти, а якщо сидить, то треба прийняти лежаче положення. Повідомляється зі слів Абу Хурайри, що Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

«Якщо хто-небудь з вас розгнівається в той час, коли варто, то нехай сяде, а якщо гнів не пройде, то нехай ляже».

Сенс такої зміни пози полягає в тому, щоб людина наблизився до землі, з якої був створений, згадав свою першооснову, змирився, приборкав свій запал і принизив свою гордовитість, адже лють росте з зарозумілості. Також повідомляється, що Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав про гнів:

«Хто знайде в собі щось подібне, нехай додасться щокою до землі».

4) Здійснити обмивання ( тахарат ). Якщо людину охоплює гнів, то одним з методів його придушення є обмивання (тахарат), як про це повідомляється в деяких хадисах. Мудрість цього дії розкривається в наступному хадисі: повідомляється, що Абу Ваіль сказав: «Ми були у 'Урви ібн Мухаммада, коли одна людина почав говорити йому щось, від чого' Урва дуже сильно розгнівався. Тоді він встав і зробив обмивання, потім повернувся і сказав: «Мені розповів батько, який чув від мого діда 'Атийя, який був сподвижником , Що Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

«Воістину, гнів - від шайтана, і воістину, шайтан створений з вогню, вогонь же гасять водою, тому якщо хтось із вас розгнівається, то нехай зробить обмивання (тахарат)».

придушення гніву

Повідомляється, що одна людина розгнівав халіфа аль-Махді, і той велів його висікти. Коли Шабібі побачив, наскільки сильно розлючений халіф і як сильно засмутилися люди, не наважуючись сказати що-небудь, то звернувся до нього зі словами: «О володарю правовірних, які не гніви Аллаха більше, ніж гніваєшся за себе», після чого аль-Махді сказав : «Нехай йде».

Говорячи про побожних людей і відзначаючи їх благородні якості, Всевишній Аллах сказав:

«Прагніть до прощення вашого Господа і Раю, ширина якого дорівнює небесам і землі, вготованого для богобоязливих, які роблять пожертвування в радості і в горі, стримують гнів і прощають людей. Воістину, Аллах любить творять добро »(Коран, 3: 133-134).

Аллах перерахував в цьому аяті кілька найяскравіших якостей, властивих богобоязливим людям, в числі яких назвав їх здатність стримувати своє гнів і прощати людей.

Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

«Хто стримає свій гнів, коли має можливість дати йому волю, того Аллах покличе [в день Суду] в присутності всіх творінь і дасть йому вибрати ту з райських дружин, яку забажає».

Повідомляється, що Умар ібн аль-Хаттаб сказав: «Хто боїться Аллаха, той не вихлюпує свого гніву. Хто боїться Аллаха, той не робить все, що йому хочеться. І якби не Судний День, то не відбувалося б те, що ви бачите ».

Як з'являється гнів?
Якщо я дам волю своєму гніву над ним, то яку я можу мати надію на те, що Аллах (Великий Він і Славен) не зруйнує на мене свій гнів на день великого Суду?
Якщо це так, то нехай людина скаже самому собі: «Ти відмовляєшся стерпіти це зараз, але не відмовляєшся терпіти ганьбу в день великого Суду ?
Не боїшся сорому, коли ця людина схопить тебе за руку там і помститься тобі за ту образу, яку ти завдав йому тут ?
Побоюєшся здатися слабким в очах людей і не побоюєшся бути зневаженим перед Всевишнім Аллахом, перед Його ангелами і пророками ?
А якщо це так, то яке мусульманину справу до того, що говорять або думають про нього люди?
А раз так, то як ми сміємо ставити своє бажання помсти попереду бажання Аллаха, коли Він бажає здійснити те, чому судилося здійснитися?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация