Патріарх Кирило: Сила благодаті Божої здатна перетворити кожну людину

3 червня 2012 року, в день Святої Трійці (П'ятидесятниці) , Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив служіння Божественної літургії в Успенському соборі Свято-Троїцької Сергієвої лаври. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих з проповіддю.

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Високоповажні отці, брати і сестри!

Високоповажні отці, брати і сестри

Патріарше служіння в день Святої Трійці в Троїце-Сергієвій лаврі. Фото: С. Власов, К. Новотарський Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Усіх вас сердечно вітаю з великим святом - Святий П'ятидесятницею, Трійцею. У цей день ми особливим чином згадуємо зішестя Святого Духа на апостолів. Ця історія добре знайома кожному, який хоч раз читав Євангеліє і Діяння святих апостолів, хто вивчав закон Божий у недільній школі.

Це розповідь знаходиться в низці інших оповідань, а свято, встановлене на честь П'ятидесятниці, іменується двунадесятих - як би в ряду інших великих свят.

Але насправді те, що сталося в цей день, за своїми наслідками можна порівняти тільки з втіленням Сина Божого і Його Воскресінням.

Святі апостоли, налякані стратою свого Учителя, ховалися по домівках. Їм здавалося, що тут або там проти них буде споруджено гоніння. Вони майже не присутні в публічному просторі, вони збираються при дверех зачинених. Страх і розгубленість - це те, що пригнічувало їх душі. І яким великим і радісним подією було для них явище Воскреслого Спасителя!

Але і тоді, не володіючи достатньою силою духовного зору, вони не всякий раз пізнавали в явівшемся свого Учителя. Тільки в певні миті, коли Господь бажав відкритися їм, вони бачили в Ньому свого Учителя, але про цей період Євангельської історії майже нічого не написано. Начебто всього кілька разів Господь зустрічався з учнями, відомо, що саме в цей час Він вчив їх таємниць Царства Небесного, але ми не знаємо подробиць. Ніхто з апостолів не описав - мабуть з волі Самого Господа і Спасителя - то, що відбувалося від Пасхи, від Воскресіння до того дня, який ми сьогодні святкуємо.

Було одне яскраве і сильне подія - це Вознесіння Спасителя. Коли учні на Оливній горі побачили, як Він підноситься на небо і почули голос небожителів: «Що ви, мужі Галілейські, чого стоїте, дивлячись - се Ісус, підноситься на небо від вас, таким же чином прийде», - ці слова, звичайно, наповнили святих апостолів радістю надії. Вони спустилися з Оливної гори в очікуванні швидкого пришестя Спасителя, але знову-таки майже нічого не говориться про їх діяннях і словах в цей період часу.

І раптом відбувається подія, про яку таємниче пророкував Сам Господь - про те, що через Його смерть і Воскресіння вони отримають дар Святого Духа. Навряд чи апостоли взагалі уявляли, що все це означає. Але коли, зібравшись в Сіонській світлиці, вони почули як би шум вітру і побачили, що спадає на них вогненні язики, вони, звичайно, зрозуміли, що відбувається щось дивне.

А потім, отримавши дар говорити переконливо з будь-якою людиною, якою б мовою він не говорив, вони реально відчули силу Божу. Саме з цього моменту вони перестають бути переляканими учнями, які раділи, звичайно, явищам Спасителя, але у них не вистачало сил йти і проповідувати. Адже навіть тоді, коли вони отримали звістку про швидке пришестя Спасителя, у них не вистачало ні сил, ні розуміння; і тільки в той день, коли Бог Духом Святим спочив на них, вони стали іншими.

Зовні це були ті ж самі галилейские рибалки, яких добре знали в Єрусалимі, але внутрішньо це були вже зовсім інші люди. І перше звернення апостола Петра до тих, хто сумнівався в зішестя Святого Духа, вже свідчить про деяку силу. Адже хтось подумав, що, почавши говорити іншими мовами, учні, може бути, охмелелі від прийняття вина. Але апостол Петро твердо каже, що вони тверезі, тому що ще третя година, тобто дев'ятій годині ранку, і ніхто ніякої трапези не приймав, але що сталося Боже чудо - сходження на них Святого Духа.

З тих пір святі апостоли перестають бути просто групою однодумців людей, згадували про своє Вчителя, - вони стають проповідниками всього того, чого Він навчив їх і про що Дух Святий напоумив їх. І слово знаходить велику силу, і звертається по тисячі людей майже щодня, і навіть тінь проходить Петра зцілює людей - того самого Петра, який разом з іншими апостолами за життя Спасителя не міг зцілити біснуватого.

Що ж сталося? Що це за зміна? Адже апостоли не змінили свого зовнішнього вигляду і не отримали якогось особливого ведення - вони вже багато знали; вони не отримали якогось спеціальної освіти, вони не піднялися по соціальних сходах - вони як і раніше залишалися ізгоями тодішнього суспільства. Що ж сталося? А сталося те, що благодать Божа, сила Божа, Дух Святий через спокутні заслуги Спасителя, через Його смерть і Воскресіння, по Його обітницею доторкнулися до них і наповнили апостолів такої влади, про який потім мріяли волхви, так що навіть гроші готові були платити, щоб апостоли поділилися з ними таємницею їх могутності - тому що в цих немічних і слабких людей став діяти Дух Святий.

І дивно, що це зішестя Святого Духа, що перетворило групу однодумців рибалок в святі збори, в Церкву Божу, де живе і діє Святий Дух, не припинилася з припиненням їх фізичного життя, але, за обітницею Божою, Той же Дух, який спочив на апостолів , перебуває в Церкві, спочиває на священнослужителів і на всіх вірних, які проходять через купіль Хрещення і які прищеплюються до цього Божественного і благодатному стовбуру через Таїнство миропомазання.

Тому кожен з нас може сказати: «і я маю Святого Духа, і я володію тією ж силою, і в мені живе і діє Дух Святий». Але не кожна людина це відчуває: іноді і священнослужителі проходять через такі періоди життя, коли їм здається, що Дух Святий від них відступив; і у мирян не завжди є чітке розуміння і почуття присутності в них Божественної сили.

У чому ж справа? Щось відбувається не так, як мало б відбуватися - але що саме відбувається не так? Святий Іоанн Златоуст чудово вчить нас, що для всіх тих, ким володіє пристрасть і невіра, неприступною і невидимою стає сила Святого Духа. Великий святитель не сказав, що той, хто схильний до пристрасті або хто втратив віру, будучи хрещеним, назавжди втратив дар Святого Духа, що він його втратив. Він каже щось інше - що для того, хто володіє пристрастю і невір'ям, неприступною і невидимою стає сила Святого Духа.

А якщо людина не відчуває присутності Святого Духа, якщо для нього неприступна і невидима ця сила, то це означає, що цієї сили для нього і немає. І ми знаємо, що іноді, продовжуючи виконувати церковні приписи, ми перестаємо реально вірити в Господа, ми сподіваємося на князя, на сина людського. Ми сподіваємося на владу людську, на гроші, на протекцію, ми іноді вивертаються і здійснюємо гріхи, щоб знайти якусь милість у людей і тим самим отримати бажане і просять, і дуже рідко ми звертаємося до Бога, ніби передбачаючи Його відмова. І відбувається це за причини, про яку сказав святитель Іоанн Златоуст: «Для тих, хто володіє пристрастю і невір'ям, неприступною і невидимою стає сила Духа Святого».

Що означає оновлення нашої релігійного життя? Зараз ми багато про це говоримо. Деякі вважають, що це відкриття храмів, відкриття церковних шкіл, розвиток соціальних і освітніх програм, ремонт, реставрація ... І одне, і друге, і третє, і четверте є знаками поновлення, а й одне, і друге, і третє, і четверте буде безплідним, якщо, володіючи пристрастю і невір'ям, ми не отримаємо дару Святого Духа.

Нерідко люди хрещені презирливо ставляться до Церкви, допускають образи, висміюють Церква. Чому це відбувається - адже вони отримали дар Святого Духа при хрещенні? А відбувається ось що - через пристрасть і невіри обірвалася благодать Божа, і людина не відчуває Бога, не відчуває відповіді на свої молитви, для нього прихід в храм - це все одно що прихід в музей, у нього не б'ється радісно серце під час богослужіння, воно мертве, тому що поневолені пристрастями і невір'ям.

Для того щоб Церква Божа оновилася за прикладом первісної апостольської громади, ми повинні вживати всіх зусиль до того, щоб боротися з пристрастями, щоб збуджувати в собі віру через постійну молитву, через покаяння, через прийняття Святих Христових Таїн, через критичне, суворе ставлення до самих собі, через постійне осуд самих себе, через контроль над своїми думками, справами, рухами серця. Тому що варто лише зняти цей контроль, як пристрасті налізуть подібно зміям у внутрішнє святилище душі, і тоді ніякої благодаті Святого Духа ми не відчуємо.

Ось чому головне служіння, якому Церква присвячує себе, - це служіння благодаті Божої. Отримавши її від Самого Господа в день П'ятидесятниці, вона покликана роздавати її людям і здійснювати такі дії, вимовляти такі слова, будувати такі відносини з навколишнім світом, щоб все було направлено на те, щоб пристрасті виганяли з людських сердець і гаряча віра приходила в серце і разом з нею - сила благодаті Божої, яка з безграмотних рибалок вчинила могутніх проповідників, які підкорили всесвіт, яка з численних подвижників утворила сонм святих чудотворців, з простих людей - мучеників, з звичайні архієреїв і священиків - святителів і преподобних.

Віримо, що і сьогодні сила благодаті Божої здатна перетворити кожну людину, а через людину - і весь світ. Ми святкуємо сьогодні день народження Святої Церкви, прийняття всіма нами благодаті Святого Духа. І хай допоможе Господь утримати цей знак Божого присутності в світі, дарований нам через хрест Христовий і Воскресіння, до кінця віку. Амінь.

джерело: Патриархия.ru

Що ж сталося?
Що це за зміна?
Що ж сталося?
У чому ж справа?
Щось відбувається не так, як мало б відбуватися - але що саме відбувається не так?
Що означає оновлення нашої релігійного життя?
Чому це відбувається - адже вони отримали дар Святого Духа при хрещенні?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация