Пост в сім'ї

«Одягніться в Господа нашого Ісуса Христа, і піклування про плоть не обертайте на пожадливість» (Рим. 13, 14) «Одягніться в Господа нашого Ісуса Христа, і піклування про плоть не обертайте на пожадливість» (Рим

Святі Йоаким і Анна

П ост і утримання виховують навик управляти своїм тілом і бажаннями через їх обмеження; це, за словами святителя Іоанна Златоуста, «опора цнотливості, його надійний страж».

«Дівицтво і шлюб - не для всіх, але цнотливість - для всіх», - пише преподобний Микита Стифат.

Цнотливість - це те, що оберігає дух людини від занурення його в плоть. Втрачаючи цнотливості, людина слід тваринницької хиті і стає тілесних. «Не піддаватися тілесним задоволенням - це є цнотливість, а піддаватися задоволень - це називаю розпустою», - говорить святитель Григорій Богослов.

Свята Церква у своїх правилах про дотримання пісних днів, зокрема, днів Великого посту, вказує одруженим людям від подружніх відносин «утримуватися», тому що інакше вони «весь пост обезчествова». Це відноситься до всіх багатоденних постів, постів середи і п'ятниці усього року, напередодні недільних днів, свят дванадесятих, храмових і великих, а також в день перед прийняттям Святих Таїн Церкви (Причастя, Хрещення, Вінчання). Вінчання в Церкві не звершується, і тим самим мається на увазі утримання від подружніх відносин, в святі дні - святки (від Різдва Христового до Богоявлення) і на світлій Великодньої седмиці, щоб плотські задоволення не обкрадати духовну радість святкових днів. Це саме можна сказати і до сирної седмиці, що є останньою підготовчої до Великого посту.

Самі по собі подружні відносини не є гріхом, і людина подружніми стосунками, не опоганює це. Не ухиляйтеся один від одного, хіба за згодою, на час, для вправи в пості та молитві (1 Кор. 7, 5), - заповідає апостол Павло християнським подружжю, які прагнуть проводити життя цнотливо.

Святитель Григорій Ніський необхідність утримання від подружніх відносин пояснює наступним чином: «Коли хліборобові для зрошення поля буває потрібно провести невеличкий струмок посередині, він допускає розлив води, оскільки це лише потрібно для задоволення майбутньої потреби, так щоб воду знову можна було легко затримати в її загальному вмістилище. Якщо ж він відкриє для неї занадто широкий і безмірний потік, тоді буде загрожувати небезпекою всьому полю, по якому він розіллється, утворюючи вибоїни всюди.

Точно також, якщо хто, зважаючи на необхідність для життя наступництва народжень буде користуватися подружжям, обмежуючи природне прагнення помірністю і віддаючи перевагу справам духовним ... той буде мудрим хліборобом, який, згідно із заповіддю Апостола (див. 1 Кор. 7, 5), що не постійно вдається до грубих статевим потягам, але за взаємною згодою подружньому утримується від них заради духовних вимог, для вправи в молитві, і таким чином спостерігає обережність, щоб, пристрасть до плотських задоволень, не став сові ршенно плоттю і кров'ю, в яких не перебуває Дух Божий.

Якщо ж хто так немічний, що не може в шлюбі мужньо управляти собою і приборкувати потягу природи (але зверне цілком до задоволень, хоча і законним і дозволеним, всю бажану силу душі) ... тому загрожує чимала небезпека нічого більше не брати до уваги благом, крім того, яке з відомим задоволенням отримує через тіло: відвернувши абсолютно свій розум від прагнення до вищих духовних благ, постійно ганяючись за чуттєвими лише насолодами, вийшовши за межі помірності, зовсім загрузне, за висловом псалмоспівця, в глибокій пу чині чуттєвості: в глибокому болоті (Пс. 68, 3) ».

За словами святителя Іоанна Златоуста, «чистота цнотливості без своїх супутників - поста і утримання - скоро знемагає». А преподобний Єфрем Сирин каже: «Непомірне хтивість перешкоджає всякому душевному благоустрою, збуджуючи до сварок» і, як наслідок, взаємного відчуження подружжя. У міру втрати цнотливості блякне і чистота таінственносветлих, піднесених подружніх відносин. Згодом може пройти і чуттєве потяг, або прийняти потворних форм.

Не можна виправдати подружнє непомірність під час посту бажанням зачати дітей. Церква благословляє робити це в інші дні. Все, що робиться в порушення святих церковних уставів, не може принести користь. Преподобний Амвросій Оптинський в одному з листів пише: «Хвороба вашої дружини з вашої вини: чи не шанується ви свят в подружніх стосунках, або не дотримувалися подружньої вірності; за що і карається хворобою дружини ». Від нестриманості подружжя не тільки вони самі страждають, але і їх діти народжуються слабкі, схильні до різних хвороб, несучи на своєму характері відбиток нестриманості батьків і приносячи тим їм скорботу.

Але як бути, якщо в родині хтось із подружжя мало воцерковлених і не готовий до стриманості або навіть невіруючий? Тут потрібно пам'ятати слова апостола Павла, який говорить, що невіруючий освячується в дружині верующею, і дружина невіруюча освячується в чоловікові (1 Кор. 7, 14) і що необхідно утримуватися один від одного тільки за взаємною згодою (див. 1 Кор. 7, 5), щоб це стриманість в подружніх стосунках не приводило до поділу в сім'ї. Тут ні в якому разі не можна наполягати. За словами святителя Іоанна Златоуста, «всьому має віддавати перевагу одностайність». В іншому випадку, це може невіруючого чоловіка привести в стан роздратування - і не тільки проти подружжя, а й проти всієї Церкви навіть. Крім того, існує небезпека дати привід до порушення подружньої вірності.

Людині віруючій потрібно поступово виховувати свого супутника або супутницю життя, щоб вони разом і свідомо прийшли до такого утримання. Це, звичайно ж, неможливо без серйозного воцерковлення усього життя сім'ї.

Тут ми підходимо і до питання виховання дітей в дусі помірності й цнотливості.

«Будемо утримувати пориви наших дітей, - закликає святитель Іоанн Златоуст, - і то страхом, то переконаннями приборкувати юність. Будемо дбати про їх цнотливість, все робити і влаштовувати так, щоб юнацький вік міг уникнути недоречних побажань ». Тому що «від дитячого харчування багато що залежить в подальшому, - пише святитель Феофан Затворник. - Непомітно можна розвинути ласолюбство і непомірність в їжі - два види обжерливості, ці згубні для тіла і душі схильності ».

Відповідаючи на питання, з якого віку слід починати постити дітям, святитель Феофан Затворник пише: «Не повинно дивитися, що дитя мало, треба з перших років починати розсудливим похилу до грубої речовини плоть і привчати дитину до володіння над нею, щоб і в підлітковому віці, і в юності, і після них легко і вільно можна було давати раду цій потребою ».

Пост треба дуже обережно вводити для дітей: він не повинен викликати у них протесту або зневіри. Найважливіше, щоб до посту було свідоме, вольове відношення.

Митрополит Антоній Сурожський дає наступні рекомендації: «Пост для дітей треба проводити розумно, тобто так, щоб він не був суцільний і безглуздою борошном, а мав би виховне значення.

Мені здається, для дитини важливіше почати пост з якогось морального подвигу.

Треба йому запропонувати ... себе обмежити в тому, де більше проявляється ласощі, жадібність, а не в якості тієї чи іншої їжі. Треба, щоб він це робив, скільки може, в свідомості, що цим він стверджує свою відданість Богу, перемагає в собі ті чи інші негативні нахили, вчиться керувати собою. І треба поступово збільшувати пост, у міру того, як дитина може це зробити. Ясно, що немає необхідності їсти м'ясо. Але, з іншого боку, треба враховувати, що дитина може зробити за станом здоров'я і за своєю фортеці ».

Отже, «піст і утримання, - говорить преподобний Ісаак Сирін, - джерело цнотливості», яке є великим благом і запорукою здорових стосунків у сім'ї.

Православие.Ru

Але як бути, якщо в родині хтось із подружжя мало воцерковлених і не готовий до стриманості або навіть невіруючий?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация