Проповідь в перший день Великого посту

У від у нас перший день посту, прочитали ми молитву У від у нас перший день посту, прочитали ми молитву. Звернули, напевно, увагу, що в цій молитві повторюються слова, які читаються на молитві сповіді. Дійсно, час Великого посту, особливо багато століть в Російській Церкві - це було єдине час, коли люди сповідалися і причащалися. Тепер, слава Богу, багато що змінилося, тепер ми маємо можливість сповідатися, причащатися хоч щотижня, якщо є до цього старанність, якщо наш духовний стан здатне вмістити в себе настільки напружену духовне життя. Але, так як не всі готові щотижня причащатися (хоча, звичайно ж, все ви часто причащаєтеся), то Великий піст - якраз той час, коли можна причащатися якомога частіше. Чому? Чи не через те, що ми не їмо скоромної їжі - не завжди не для всіх можливо є тільки пісну їжу. Скоромна їжа - це лише одне, може бути, невелика перешкода для причастя та, може бути, навіть і несуттєве. Важливіше інше - що час Великого посту ми проводимо в напруженого духовного життя. Ми більше молимося, ми суворіше стежимо на своєю душею, за своїми вчинками.

І тут у нас починаються ті випробування, які часом важко витримати. Настають моменти, коли кожна дрібниця починає нас дратувати. Про щось ми раніше могли б промовчати і не сказати ближньому своєму, і не дратуватися на його вчинки, а тут сил не вистачає, починаємо дратуватися. Я ось постійно в перший день вже на всіх дратувався - ну, крім як на вас. Не встиг, але ще час знайду, буду ще вибухати на вас. Адже це правда, це дійсно наша неміч, наша слабкість - ми, буває, дратуємося. Ми в середині поста перестаємо хотіти молитися.

Спочатку це навіть цікаво - нові молитви (ті, які ми сьогодні чули на каноні Андрія Критського), нові молитви, молитва «Господи і Владико ...» - дуже цікава молитва; вона ж не тільки глибоко духовна, вона і правда цікава. Чотири поклону земних, дванадцять поясних поклонів. Просто якось незвично - це теж, звичайно, певною мірою збуджує і живить наш розум, нам теж хочеться якогось розваги. Властивість людське - хотіти розваги. Ось нам така розвага - розвага корисне. Бувають різні розваги. Буває розвага телевізор дивитися, а потім воно так приїдається, що без цього ніби як жити не можеш, а вже не доставляє ніякого задоволення. Ось так в середині поста часто настає стан, коли вже немає бажання молитися, немає бажання постити, Настає це чому? Тому що ми слабкі, тому що ми, по суті своїй, практично бездуховності.

Щоб цього уникнути, потрібно не ускладнювати собі життя безмірно. Стародавні пустельники йшли, навіть які жили в монастирях пустельних, йшли в пустелю, і там протягом всього посту або нічого не їли, або брали з собою один-два шматки хліба і цим харчувалися вага пост. Ми цього не можемо - нас звільнять з роботи ще, і з дому виженуть і більше не пустять, тому не вийде у нас так піти. Але ми можемо піти у внутрішню кліть - в своє серце. Але, йдучи, спробуємо не замикати двері дуже щільно. Тому що ми можемо втомитися в цьому самоті, тому що не навчилися ще жити в цьому самоті, не навчилися ще бачити Бога, не навчилися приймати благодаті Божої стільки, щоб вона була не тільки центральною частиною нашого життя, але і всім життям.

Хтось із нас, може бути, досяг такого блаженного стану, коли Господь і життя у Христі стали найважливішою частиною його життя; але, напевно, ніхто не досяг такого стану, щоб це було цілком його життям. Все-таки, якась частина у нас залишилася мирська. Її, може бути, і не потрібно повністю пригнічувати. Чому? Тому, що вона пригнічується Божою благодаттю; якщо штучно самі будемо намагатися задавити в собі це, то може вийти ще гірше. Ось як з тим біснуватим, з якого біс вийшов, був схожий, помандрував, повернувся і бачить - місце вільно, можна приходити з друзями, прийти і погуляти. Ось те ж саме і тут може статися. Ми виженемо біса з себе, а Бога не приймемо. Чи не приймемо, тому що ще не навчилися, тому кожен наш вчинок повинен бути в міру.

Ось читаємо ми в день одну кафізму - можна додати одну славу, можна додати ще одну кафізму, але всю Псалтир протягом дня прочитувати, напевно, не варто. Читаємо, припустимо, 5 глав з Євангелія, 10 глав з Діянь апостолів - ну, додамо трохи більше; читаємо по одному розділу - відповідно, можна дві почати читати; читаємо один канон - будемо читати два чи три - але не десять канонів, інакше почитаємо десять днів десять канонів, а потім взагалі забудемо, як читати канони. До Великодня забудемо церковно-слов'янська мова. Можливо таке? Ну, звичайно, ми його не забудемо, але може статися страшне - може статися повне охолодження до віри, до молитви, чому? Тому, що ревнощі не по розуму ще більш шкідлива, ніж наша така звичайна тепленький; тому, що ревнощі не по розуму - вона не від Бога. Постараємося цього уникнути, а уникнути цього можна одним способом, таким же способом, яким можна уникнути гніву. Перш всякого слова, перш будь-якої справи, перш всякого вчинку створимо коротку молитву: попросимо Божого благословення на цю справу або на цей вчинок. Ось тут совість, очищена довгим життям у Христі (ми все вже давно ходимо в храм, давно молимося); совість, очищена читанням духовних книг, очищена світлом Євангелія (ми Євангеліє читаємо, знаємо) - і ось наша совість, хоча вона і не чиста у всій повноті, але все-таки цього досить, щоб вона сказала, можна так поступати чи ні. Якщо ми так будемо робити завжди, то повік не згрішимо, а ми так не навчилися завжди поступати, тому грішимо все - і я. і ви, і інші.

Але будемо звертати увагу перш за все на свої гріхи, тому що свої гріхи - вони найстрашніші. Висота духовності - це той стан, коли ми усвідомлюємо, ось як ми сьогодні в каноні чули, що наші гріхи - найтяжчі, тобто я - грешнее всіх на світі, і коли ми це усвідомлюємо - по-справжньому усвідомлюємо, а не просто говоримо - це дуже велика вершина духовності. Людина, яка досягла цю вершину, може піднятися і на більш високі вершини, все вище і вище. Як альпініст піднімається вище - він піднімається до Сонця, так ми піднімаємося до Бога. Але потрібно не забувати - альпініст піднімається все вище і вище, там все менше і менше повітря. Так і у нас - чим вище ми піднімаємося, тим менше нашої бруду, нашого світського - того, чим ми звикли жити Ми можемо задихнутися по одній простій причині - тому що ми ще не пристосувалися до такого життя. Тому міра, розумні вчинки, молитва перед кожною справою, молитва перед кожним, може бути, навіть словом, особливо словом осуду. Іноді потрібно сказати слово, щоб застерегти іншого, а іноді краще і промовчати.

Вчора я вас не бачив, вибачення у вас не просив, а спокус, та й іншого, напевно, багато приніс, все-таки вже без малого рік з вами. Вибачте мене, Христа ради. Бог вас простить Христа ради. Господь милостивий, прощає всіх нас.

Чому?
Ось так в середині поста часто настає стан, коли вже немає бажання молитися, немає бажання постити, Настає це чому?
Чому?
Можливо таке?
Ну, звичайно, ми його не забудемо, але може статися страшне - може статися повне охолодження до віри, до молитви, чому?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация