Протодиякон Андрій Кураєв про східних релігіях: "Є щось, що поза кругозору Православної Церкви"

Протодиякон Андрій Кураєв відповів на бліц-опитування порталу «Православие и мир» .

- Передбачив чи Бог порятунок для народів Сходу Азії, адже вони поклоняються Аллаху, Будді і так далі - Передбачив чи Бог порятунок для народів Сходу Азії, адже вони поклоняються Аллаху, Будді і так далі?

- Бог всім людям бажає врятуватися. Я не знаю, яким міг би бути шлях порятунку, що приводить буддиста в Царство Христа. Мені знаком християнський шлях порятунку. Тому я не уявляю, як, залишаючись буддистом, можна встати на шлях порятунку в християнському розумінні.

Але якщо буддисти не врятують - це ж бо не привід для того, щоб і самим зіскочити зі шляху порятунку в знак солідарності з гинуть. Якщо я бачу, що на Гаїті стався страшний землетрус - це не привід до того, щоб самому починати вибивати вікна в своєму московському будинку. Може бути в задумі Божому порятунок буддистів через твою молитву і твоє слово до них. Тільки це слово не повинно бути в стилі «Це так добре, що ви, буддисти, не схожі на християн і вірите зовсім інакше, але все одно чудово! І ви так близькі до Бога, в якого ви не вірите! ».

- Що думає і як ставиться православ'я до Вед? Скажу, що дуже багато корисного можна почерпнути з Вед, але при слуханні у мене виникло вираз - ложка дьогтю в бочці меду. Пропоную підходити до вивчення Вед вибірково, відсіваючи такі поняття, як карма, реінкарнація і так далі. Священики однозначно говорять, що це брехня. Але в чому вона?

- Звичайно ж, Веди - це не брехня - Звичайно ж, Веди - це не брехня. Щоб заслужити високе звання єретика, треба як мінімум бути християнином. З єретиками у нас складні сімейні стосунки. А Веди - це з іншої планети, це просто язичництво .

Що стосується ставлення православ'я до Вед - то воно аналогічно відносинам православ'я до художньої гімнастики або до пірамід. Є щось, що просто поза кругозору православної Церкви. Чому обов'язково треба витріщатися на кожне проходить диво? Якщо так на все видивлятися, якщо відволікатися на кожну дивину, то можна чогось найголовнішого не помітити. Веди поза нашою увагою, а, значить, і оцінки.

При цьому можуть бути православні люди, які вивчають Веди, але навряд чи до них належить автор цього питання.

Православному вивчення Веди може піддати тільки професіонал, який а) знає мову Вед, тобто санскрит; б) прекрасно знає давню історію людства і культуру стародавньої Індії; в) добре розбирається в історії релігії, літератури і філософії; г) має глибоким знанням православного богослов'я.

Мені відомий лише один чоловік, який вміє це поєднати - Володимир Кирилович Шохін, провідний науковий співробітник Московської Академії Наук. Його книги по філософії індуїзму для мене багато значать. Я скажу так - мені Веди не цікаві, але якщо одного разу у мене буде питання по ним, я подзвоню Володимиру Кириловичу. Поки ж я не розумію, чого такого я міг би знайти в Ведах, що заповнило б скарби Біблії, святих отців, великої європейської і російської культури.

Читайте також:

Передбачив чи Бог порятунок для народів Сходу Азії, адже вони поклоняються Аллаху, Будді і так далі?
Що думає і як ставиться православ'я до Вед?
Але в чому вона?
Чому обов'язково треба витріщатися на кожне проходить диво?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация