Рецензія на фільм «Адмірал»

Фільм «Адмірал», що розповідає про невеселою долю Олександра Колчака, зробив, що міг, як в боротьбі з історичною правдою, так і в боротьбі з неповоротким жанром байопіку.

Бог знає, куди віднесло кинуте в ополонку тіло адмірала Олександра Колчака протягом річки Ушаковки - географія точна наука лише до певних меж. Може до Ангари, може далі - в Єнісей, а може і до самого Льодовитого океану, де нажив відважний адмірал десятьма роками раніше, в експедиції Толля, страшний ревматизм, так докучає йому під час оборони Порт-Артура. А може, застрягло воно під корчем в переплюйке Ушаковки, і з'їли його соми, що не відають що творять.

Ми, одначе, що не соми, і робимо, що вважаємо за потрібне, а не що велить природа. Очевидно, потрібен був і фільм «Адмірал» (2008) - блокбастер, байопік, ревізія історії, ще один історичний фільм країни, яка минуле своє не любить, але плекає, і чим менше любить, тим плекає більше. Житія червоних командирів змінюють житія білої гвардії, настільки ж далекі від правди, але, парадоксальним чином, так само містять її частина.

З тихим гулом брюхастие сталеві міни йдуть в води Балтики, розмотують троси і затихають в терплячому очікуванні. З туманів з'являється і їхня мета - німецький крейсер, застігшій міноносець під командуванням Колчака. Короткий кривавий бій, удавану втечу і ось уже німець, якого заманили на міни, переломлюється навпіл і тоне. Кров, дим, пар, солона вода - і швидке знайомство на березі з красунею-дружиною одного з офіцерів корабля. Так, між любов'ю і війною і проведе Колчак два години першої своєї кінобіографії.

Власне, творці фільму вибрали слоганом картини не колчаковский девіз «За єдину і неподільну Росію», а біблійне «Бо міцна, як смерть, любов» - поставивши в центр історію відносин Колчака і Анни Тімірьової. Історію дійсно захоплюючу і красиву, правда, ретельно знешкоджену сценаристами від всіх деталей, які могли б її заплямувати - залишився за кадром кинутий Тімірьової син від першого шлюбу, бурхливий роман в Токіо (який там Фандорін ...), запеклі сварки, примирення. Бо міцна, як смерть, любов, але і морква міцна як смерть теж, і місцеве розуміння жанру диктує, часом, сюжети абсолютно незрозумілі.

Настільки ж ретельно очищена від плям і біографія самого Колчака, ті чотири роки між 1916 і 1920 році, що потрапили у фільм. Бубоніти тут можна до нескінченності. Про більшовиків і революційних матросів, що збунтувалися немов ні з чого, ніби й не кривава матросики морди офіцери, ніби й не було бунту на «Потьомкіна», і як ця гопота брела потім через Сиваш, захищала Петроград і взагалі перемогла - абсолютно незрозуміло. Про розстріляних при правлінні Колчака і інші замовчування, безглуздості і відверта брехня.

Однак чекати від кінематографа правди наївно, тут цим не здивуєш. Чим «Адмірал» здивував, так це щирим режисерським зусиллям передати рух мас, сил і пристрастей, які і складають суть часу. Чорні бушлати розстріляних офіцерів, тяжкість бойових механізмів, потопельники на дні морському - розумний режисерський погляд Андрія Кравчука весь фільм намагається подолати хаос, в який скочується мало не кожен російський фільм, матеріал, явно пошматований монтажними ножицями раз десять, і діалоги, схожі на щось середнє між романсом і посібником «російська як іноземна».

І на виході із залу залишається два почуття. Що російський кінематограф остаточно відстав від можливостей своїх акторів - Хабенський , Безруков , Бероєв в «Адміралі» це те, що дійсно варто побачити.

І що забуття - штука завжди остаточна, і кіно ніколи не зможе вдихнути життя навіть в таку просту фразу: «15 січня 1920 року мені було запропоновано арештована в Іркутську в поїзді Колчака. Мені було тоді 26 років. Я любила цю людину і не могла кинути його в останні дні його життя. По суті, в цьому вся моя вина ». З слідчих показань Анни Тімірьової ".

Фільм «Адмірал», що розповідає про невеселою долю Олександра Колчака, зробив, що міг, як в боротьбі з історичною правдою, так і в боротьбі з неповоротким жанром байопіку Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

Смешанная экономика это
СМЕШАННАЯ ЭКОНОМИКА — (mixed economy) Экономика, в которой сосуществуют государственные и частные предприятия. Некоторые виды экономической деятельности осуществляются индивидами или фирмами, принимающими

Социальная политика государства
Государственная политика охватывает принципиально главные направления в развитии общества. Вместе с этим решаются стоящие перед различными отраслями общественной жизни конкретные задачи. В связи с этим

Антиинфляционная политика государства
Инфляция проявляется в непрерывном обшем повышении цен, падает реальная ценность личных сбережений, хранящихся в виде наличных денег или на счетах. Рост цен неумолимо сокращает мае- су товаров, которую

Экономика для чайников
Жанр: Экономика В этой книге вы найдете описание самых важных экономических теорий, гипотез и открытий, но без огромного количества малопонятных деталей, устаревших примеров или сложных математических

Система учета клиентов
Клиент любого салона красоты, клиники, магазина, ресторана, любой компании знает, что развитие технологий, информационная прозрачность и рост возможностей программного обеспечения сделали простым и легким

Аренда залов в Черкассах
Иногда, обращая внимания на красивые фото, сделанные другими авторами, на фоне какого-нибудь необычайно красивого места, мы невольно задаемся вопросом « Где же они находят такие места, с удачным

Снять Помещения свободного назначения
Я попытался обобщить свой опыт в пейзажной съёмке и дать наиболее важные советы начинающим фотографам. Надеюсь, мои советы помогут вам научиться снимать очень красивый, запоминающийся пейзаж. Пейзажная

Облачная crm
Разработчик систем автоматизации анонсировал выход на рынок нового продукта – комплексной программы поддержки маркетинга и продаж в режиме реального времени Forward RTM (Real Time Marketing). По сути,

Партнер онлайн личный кабинет
Весьма примечательна роль росте производительности управленческих и производственных процессов системы Forward eShop. Данная система предлагает пользователям очень удобный партнер онлайн личный кабинет,

Мебельные молдинги
Плинтуса, напольные и потолочные, в оформлении нашего жилья имеют значение не меньшее, чем отделка и аксессуары для красивого платья. Ошиблись, неправильно подобрали – и вещь не смотрится, какой дорогой