Рецензія на фільм «Любов не за розміром»

Легка, елегантна і по-французьки красива історія про те, наскільки легко ми готові змиритися з тим, що суспільство подивиться на нас з несхваленням. Маленька провокація великого кіно.

Розсерджена черговим безстороннім телефонною розмовою зі своїм колишнім чоловіком і нинішнім партнером по адвокатській діяльності, Діана йде і залишає свій мобільник в ресторані. Через кілька годин на її домашній номер дзвонить незнайомець, який пропонує повернути мобільник в обмін на спільний кави. Діані напористий рятівник здається вельми цікавим, веселим і галантним - чому б і не зустрітися. Ось тільки приховати шок під час знайомства з Олександром їй не вдається - в чоловікові всього 140 сантиметрів. За пару днів знайомства Діана розуміє, що в маленькому тілі прихований великий чоловік з величезним серцем, але чи можна в цьому переконати своїх рідних, близьких і колег по роботі? Та й сама Діана готова на все життя зв'язати себе з карликом?

«Любов не за розміром» є ремейком аргентинської комедії «Левине серце» дворічної давності. Головну роль в американському фільмі виконав Гільєрмо Франселья, відомий за фільмами «Таємниця в його очах» і «Клан»

Коли російські законотворці беруться за чергову зміну в порядку часових поясів, за перейменування міліції в поліцію і внутрішніх військ в національну гвардію або за заборону біткойнов, мереживних трусів і квадрокоптера, обиватель зазвичай роздратовано знизує плечима і втомлено ятрить: «Ну, всі інші проблеми в країні вирішені, чому б не зайнятися регламентацією трусів ». Але що пригнічує в реальному житті, то в мистецтві є метафорою, від якої можуть йти довгі кола по воді, потрібно всього лише ширше поглянути на порушене питання.

Свою згоду на участь у фільмі Жан Дюжарден дав уже через добу після того, як йому прислали сценарій. Актор навіть переконав продюсерів змістити початок зйомок на півроку, щоб розчистити свій робочий графік, але не упустити цю пропозицію

На перший погляд може здатися, що французи зі своєю «Любов'ю не за розміром» зійшли з розуму - у них стадіони захоплюють терористи, а вони фільми знімають про проблеми ліліпута, якого всерйоз не хоче сприймати навіть улюблена жінка. Але в тому-то і фокус справжнього кіно - малесенький Жан Дюжарден насправді демонструє величезну проблему толерантності, наріжного каменю сучасної Об'єднаної Європи. І проблема ця дуже проста - всі готові приймати і поступатися напливу мігрантів і біженців, готові надати рівні права геїв, готові підтримувати будь-які соціальні побори, але тільки до тих пір, поки це не торкнеться їх особисто.

А «Любов не за розміром» - це саме про особисте. Автори фільму навмисно відсікли будь-які інші тонкі місця: у фільмі немає ні арабів, ні чорношкірих, на рівних з білими наповнили Париж, всі персонажі виключно гетеросексуальні, все забезпечені і впевнені в майбутньому. Грунт для конфліктів і непорозумінь тільки одна - занадто маленький зріст головного героя. Порушення роботи гіпофіза при цьому не робить Олександра збитковим, чи не спотворює його, не позбавляє якихось радощів життя, не впливає ні на фізичне здоров'я, ні на розум - просто він маленький. А як би Франція не була толерантна, прийняти це можуть не всі.

Зрозуміло, картина Лорана Тірара - це зовсім не політична або соціальна маніфестація, що не гнівна тирада на адресу зашореної суспільства, що не крик душі. Це романтична комедія, причому вельми передбачувана і знята за всіма правилами жанру. Але, як то кажуть, казка брехня, та в ній натяк. Авторів, безсумнівно, хвилює те, на якому грунті в суспільстві розквітає нетерпимість, що ховається за злими жартами і чи здатні почуття розтопити лід ненависті. Причому вельми вдалою є демонстрація мотивів обох сторін - у фільмі не тільки ображають маленьких, маленький тут може за себе постояти, хоча честі йому багато вчинків і не роблять.

Втім, глядачі цілком можуть відкласти глибокодумні міркування про місце в суспільстві будь-яких «Не таких» на потім, адже «Любов не за розміром» дає можливість і відпочити. Кіно вийшло досить смішним, нехай часом гумор і переходить деякі кордону, воно винахідливо знято, а в головних ролях картини зайняті феноменально чарівні актори. Жан Дюжарден продовжує дивувати своєю багатогранністю і вмінням виступати однаково впевнено в самих різних жанрах, а Вірджинія Ефіра здатна змусити закохатися в себе навіть самого черствого циніка.

Звичайно, таку складну візуально картину за скромні європейські гроші довелося знімати з мінімальними комп'ютерними хитрощами, і диспропорції героїв в різних сценах дуже помітні, але це лише сильніше закріплює в розумі глядача образи - він маленький, але впевнено стоїть на ногах, вона велика, але недовірлива . Чи можлива любов між такими різними людьми? Звичайно, можлива - це ж французька комедія з неодмінним хепі-ендом. Але що ще більш важливо - можлива не тільки любов двох людей, а й повноцінне життя людини, що відрізняється від інших, в здоровому суспільстві. На цьому і стоїть Європа, яка і справді скоро зможе забути про проблеми будь-яких меншин, уявних і реальних.

З 12 травня в кіно.

Легка, елегантна і по-французьки красива історія про те, наскільки легко ми готові змиритися з тим, що суспільство подивиться на нас з несхваленням Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

За пару днів знайомства Діана розуміє, що в маленькому тілі прихований великий чоловік з величезним серцем, але чи можна в цьому переконати своїх рідних, близьких і колег по роботі?