Рецензія на фільм «Батальйон»

На жаль, перший постріл російського кінематографічного співтовариства по Першій світовій війні виявився холостим - ні характерів, ні драми, ні історичного значення показати толком не вийшло.

Середина 1917 року, революційне лихоліття важким тягарем лягає на кришаться в Першій світовій війні Російську імперію. Надіється на сили російської армії Керенський чекає бадьорять звісток з фронту, але у відповідь отримує лише повідомлення про розброді і хитаннях, які вносять до лав змучених воїнів солдатські ради. На тлі повної деградації армії в Петербурзі починається формування жіночого батальйону, командування яким приймає Марія Бочкарьова. Зібраний з дівчат і жінок усіх станів і вікових груп батальйон проходить прискорене навчання і відправляється в саме пекло російсько-німецьких битв.

Творці «Батальйону» безумовно праві - історія Першої світової війни для сьогоднішніх молодих, та й не дуже, людей виглядає не просто міфами Стародавньої Греції, це скоріше повністю біла пляма на карті хронології розвитку країни, суспільства, особистостей. Потрібні фільми про Першу світову? Звичайно. Потрібно з чогось починати? Риторичне питання, тут двох думок бути не може. А ось в якому напрямку робити ці перші рухи, питання складне і не має однозначної відповіді, цей вибір повинні зробити автори кіно.

Зйомки фільму проходили в петербурзьких Державному Ермітажі і Інженерному замку, Петергофі і декількох селах Псковської області

Автори «Батальйону», а це, на хвилинку, продюсер « Брестської фортеці » Ігор Угольников , Режисер « Сталінграда » Федір Бондарчук і кілька інших значних героїв вітчизняного кіновиробництва, зробили не найочевидніший, але вельми багатообіцяючий вибір: драма «жінка і війна». Але, як це часто буває, на шляху між ідеєю і втіленням встала нездоланна прірва - широко рекламований, заздалегідь обласканий Міністерством культури, авансом вписаний в програму обов'язкової шкільної освіти фільм виявився продуктом зовсім не того високого рівня, якого від нього чекали.

Хочеться вірити, тішити себе очевидно порожніми надіями на те, що фільм не особливо вдався через, яка давно стала бичем вітчизняного кіно, - «Батальйон» знову одночасно знімали і для великого екрану, і для ТВ. Абсолютно різні за манерою подачі, за будовою сцен і епізодів, за рішенням внутрішніх конфліктів сфери кіновиробництва не можуть не конфліктувати, і під ніж зазвичай йде саме кіноверсія. Тільки цим хочеться пояснювати драматичну, наративну і психологічну імпотенцію матеріалу. «Батальйон» не просто розпадається на шматки, це деталі з різних конструкторів і головоломок, з'єднати в ціле які можна лише грубою фізичною силою і товстими кравецькими нитками, що стирчать з усіх щілин.

У картині міститься більше 500 кадрів, доповнених комп'ютерною графікою. З метою безпеки акторів в деяких сценах художники додали не існували в реальних зйомках багнети, постріли, вибухи, а іноді і людей

Чіплятися до деталей можна нескінченно довго, починаючи від перших сцен, де з війни в Петербург повертається російський офіцер, все значення появи якого полягає в парі незатишних фраз, незграбно видають історичну довідку, і закруглюючись спірним, банальним, неправдоподібним фіналом, де перетворюється опустилася «солдатня ». Вірити ні в одну більш-менш ключову сцену просто не вдається при всьому бажанні. Все тому, що суворий монтаж не залишає глядачам місця для маневру. Ми рішуче нічого не знаємо про Бочкаревой, чому вона командує чоловіками, за що отримала свої нагороди. Ми не близькі до героїні Марії Кожевнікова княгині Татищевій, її мотиви від нас за великим рахунком приховані. Особи решти жінок кружляють в каруселі діалогів, стогонів і сумнівів, але ні одна з них не притягує до екрану - це немов тіні, блукаючі на стінах і вікнах нічний квартири.

Чи не краще героїв і ситуації. Складно описати словами дурість сцени, в якій Керенський відправляє жінок на вірну смерть, пояснення таким вчинкам немає. Немає жодного виправдання нав'язлива на зубах формулюванні «Якщо хоч одна з солдаток не здасть екзамен, весь батальйон буде розформовано!». У вас гармати ворога вже мало не під Пітером грюкають, а ви в максималістів граєте? Це верх ідіотії. Ну, а розмальовані під найостанніше бидло революційні солдати і матроси - тема окремої пісні. Така махрова кон'юнктурна журавлина ніяк не може обговорюватися всерйоз, до цих п'яним наймитам, що вимагає «фабрики - робітникам», залишалося тільки додати «фріців» з пивними кухлями в руках - був би зразок лубка.

Але невже в фільмі немає нічого позитивного? Чому ж, є. є прекрасна Марія Аронова в ролі «комбатші-Мамані» Бочкаревой, хоч і дає часом «Пересвет» і «прогин», але неймовірно переконлива в незвично серйозною для себе ролі. Є кілька значних бойових і драматичних сцен: перша безглузда фронтова смерть, газова атака, багнетною бій - дивитися на їх постановку як мінімум приємно. Є, нарешті, загін найкрасивіших актрис. Погодьтеся, коли відкривають титри починаються з дев'яти жіночих імен, є привід порадіти за наше кіно.

Але за великим рахунком «Батальйон» розчаровує. Немає в ньому надриву і жорсткої правди «Брестської фортеці», немає скільки-то переконливою сюжетної інтриги, якої навіть м'якотілих «Сталінград» володів. Сумне видовище, переміжне пафосними промовами упереміш з жіночими страхами, - це зовсім не те військове кіно, яким славно спадщина Другої світової. Війна 1914-1918 років залишилася порушеної лише слабким рикошетом, тема не втратила актуальності і не знівечена поки штампами, «Батальйон» пройшов по дотичній.

З 19 лютого в кіно.

На жаль, перший постріл російського кінематографічного співтовариства по Першій світовій війні виявився холостим - ні характерів, ні драми, ні історичного значення показати толком не вийшло Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

Потрібні фільми про Першу світову?
Потрібно з чогось починати?
У вас гармати ворога вже мало не під Пітером грюкають, а ви в максималістів граєте?
Але невже в фільмі немає нічого позитивного?
Социальная политика государства
Государственная политика охватывает принципиально главные направления в развитии общества. Вместе с этим решаются стоящие перед различными отраслями общественной жизни конкретные задачи. В связи с этим

Смешанная экономика это
СМЕШАННАЯ ЭКОНОМИКА — (mixed economy) Экономика, в которой сосуществуют государственные и частные предприятия. Некоторые виды экономической деятельности осуществляются индивидами или фирмами, принимающими

Экономика для чайников
Жанр: Экономика В этой книге вы найдете описание самых важных экономических теорий, гипотез и открытий, но без огромного количества малопонятных деталей, устаревших примеров или сложных математических

Антиинфляционная политика государства
Инфляция проявляется в непрерывном обшем повышении цен, падает реальная ценность личных сбережений, хранящихся в виде наличных денег или на счетах. Рост цен неумолимо сокращает мае- су товаров, которую

Система учета клиентов
Клиент любого салона красоты, клиники, магазина, ресторана, любой компании знает, что развитие технологий, информационная прозрачность и рост возможностей программного обеспечения сделали простым и легким

Аренда залов в Черкассах
Иногда, обращая внимания на красивые фото, сделанные другими авторами, на фоне какого-нибудь необычайно красивого места, мы невольно задаемся вопросом « Где же они находят такие места, с удачным

Снять Помещения свободного назначения
Я попытался обобщить свой опыт в пейзажной съёмке и дать наиболее важные советы начинающим фотографам. Надеюсь, мои советы помогут вам научиться снимать очень красивый, запоминающийся пейзаж. Пейзажная

Облачная crm
Разработчик систем автоматизации анонсировал выход на рынок нового продукта – комплексной программы поддержки маркетинга и продаж в режиме реального времени Forward RTM (Real Time Marketing). По сути,

Партнер онлайн личный кабинет
Весьма примечательна роль росте производительности управленческих и производственных процессов системы Forward eShop. Данная система предлагает пользователям очень удобный партнер онлайн личный кабинет,

Мебельные молдинги
Плинтуса, напольные и потолочные, в оформлении нашего жилья имеют значение не меньшее, чем отделка и аксессуары для красивого платья. Ошиблись, неправильно подобрали – и вещь не смотрится, какой дорогой