Рецензія на фільм «Василиса»

Історико-романтичний бойовик про Вітчизняну війну з пристойним екшеном, вульгарними діалогами і образливими для міфу про Василини Кожин сюжетними ходами.

Провінційна Росія почала XIX століття. Гусар Іван ( Дмитро Соломикін ) Так сильно любить дворову дівку Василину ( Світлана Ходченкова ), Фортечну свого сусіда, що обіцяє викупити її, дати їй вільну і одружитися з нею. Дівчина відповідає йому взаємністю, але до кінця не довіряє. Коли Василиса бачить Івана з нареченою-дворянкою, нав'язаної йому матір'ю, вона від образи відповідає на залицяння сільського старости ( Ігор Черневич ) І виходить за нього заміж. Так і не одружився Іван їде в полк і незабаром вирушає на війну з Наполеоном. Коли французи доходять до його рідних місць, вони вбивають чоловіка Василини, і розлючена жінка піднімає односельчан на партизанський повстання.

У першій версії сценарію у Василини був роман не з російським гусаром, а з французьким офіцером, який в результаті перетворився на головного лиходія картини

Як відомо всім, хто цікавиться російською історією XIX століття, старостиха Василиса Кожина - міфічний персонаж. Документальні відомості про неї відсутні, і ми не можемо бути впевнені навіть у тому, що така жінка існувала. А якщо вона все ж була, то вона безумовно не командувала партизанським загоном (це робив її чоловік-староста) і не отримувала від держави нагород і грошової допомоги. Це пізніші домисли, вписані в офіційну історію за часів, коли модно було підкреслювати селянський героїзм і змичку армії, народу і держави. Крім того, єдине більш-менш достовірне свідоцтво про Кожиной описує, як Василиса вбила беззбройного і пов'язаного полоненого за те, що він відмовився йти під жіночим конвоєм (Кожина вела французів, спійманих її односельцями). Ні в якому разі не той момент, який хочеться вписати в героїчну історію країни.

Але що погано для історика, то чудово для сценариста. Якщо Кожина міф і якщо про неї відомо лише, що вона була сільською старостиха в 1812 році, то в сценарії написати про неї можна що завгодно. Аби було захоплююче і аби відповідало духу надзвичайно значимого для Росії міфу про те, що, коли на нас нападає ворог, герої у нас знаходяться всюди. Навіть серед кріпаків жінок, звичних до покірності і похмурому смирення.

Село, в якій розвивається дія стрічки, була побудована декораторами «з нуля», за технологією XIX століття, але зі старих, посірілих від часу зрубів. Тільки так можна було домогтися автентичної картинки

Віддамо належне авторам «Василини» - вони користуються своєю творчою свободою на всю котушку. Їх Василиса - НЕ огрядна немолода жінка з відомої картини Олександра Смирнова, а тридцятирічна «тростинка» Світлана Ходченкова, яка вільно говорить по-французьки, крутить любов з сусідським паном і навіть підкорює серце розквартированого у її господаря французького офіцера (на цей раз - без усякої взаємності). Також у неї складні стосунки з сестрою і з нелюбом чоловіком. Розкатали губу в очікуванні військового блокбастера? Закочуйте її назад - екшену в «Василини» порівняно небагато. Як чесно сказав режисер Антон Сіверс , Представляючи фільм на прем'єрі, це перш за все історія кохання чоловіка і жінки - любові, яку герої проносять через все мирні і військові випробування.

Критикувати за це «Василину» рука не піднімається. Зрозуміло, у нас тут не Голлівуд і не СРСР - коштів на півтори години історичного екшену у продюсерів немає. А так як фільм про Вітчизняну війну без гусара - гроші на вітер, то зосередженість картини на романі Івана і Василини і на інших «мильних» перипетії була практично неминучою. Скажіть спасибі, що екшен у фільмі все ж є, що він досить різноманітний (військове бій, партизанський наліт, шабельна дуель ...) і що його більше, ніж в першій серії « Сойка-пересмішник »!

Але якщо сюжетне пристрій «Василини» можна виправдати, то її пішли і фальшиві діалоги - злочин без виправдань. Так само як і те, що стрічка витрачає занадто багато часу на мирні події. Все-таки у фільмі про війну з Наполеоном французи не повинні відсиджуватися за кадром.

Безглузда і весілля Василини в тому віці, в якому селянки вважалися «старими дівами». Сіверс запхав в дію маленького Пушкіна (в парі сцен дія переноситься в Царське Село) і процитував його вірші, але не згадав знамените місце з «Онєгіна», де няня розповідає про своє заміжжя: «Мій Ваня молодше був мене, мій світ, а було мені тринадцять років". Можна повірити, що Василина говорить по-французьки (про всяк випадок чого від нудьги вчили дворових!), Але неможливо повірити, що ні вона, ні її сестра-ровесниця на початку картини незаміжня. Принаймні вони повинні були бути вдовами.

Головна проблема фільму, проте, в його кульмінації. Як вже говорилося, сценарист, адаптує історичний міф, може придумувати які завгодно сюжетні ускладнення, але він не має права перебріхувати ідейну суть легенди. Якщо тільки не готує іронічне або контркультурному кіно. Суть міфу про Кожиной в тому, що проста жінка виявилася талановитим воєначальником, Чапаєвим в спідниці і хусточці. А що ж у фільмі? У фільмі Василиса дочиста програє своє головне бій (французи при цьому показують себе «справжніми мужиками»), потрапляє в полон і стає «дівою в біді», яку в фіналі визволяє улюблений гусар, що виявляється істинним героєм розповіді. Так навіщо ж називати картину «Василиса» ?! Любов любов'ю, але чому не можна було придумати сюжет, в якому партизани і гусари здобувають перемогу разом і на рівних?

І, до речі, чому Василиса постає ще й дурепою, вдруге довіряє французькому офіцерові після того, як він порушує дане селянам слово? Героїня на кшталт Кожиной в цьому місці повинна була придумати «хитрий план», контрловушку на французьку пастку. Але екранна Василиса занадто тупа для такого сюжетного повороту. От спасибі за таку «народну героїню» ...

З 4 грудня в кіно.

Історико-романтичний бойовик про Вітчизняну війну з пристойним екшеном, вульгарними діалогами і образливими для міфу про Василини Кожин сюжетними ходами Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

Розкатали губу в очікуванні військового блокбастера?