Релігії світу - Християнство


Навігація по сайту:
Світові релігії:
  • християнство

  • Іслам

  • буддизм

  • Регіональні релігії:
  • язичництво

  • Стародавній Єгипет

  • іудаїзм

  • індуїзм

  • джайнізм

  • конфуціанство

  • даосизм

  • синтоїзм

  • бахаізм

  • сатанізм


  • інше

Світові релігії:

християнство

Християнство - найчисленніша релігія в світі. За даними енциклопедії "Народи і релігії світу" (М..1998, с.860), в світі в 1996 році було близько 2 мільярдів християн. Християнство виникло в Палестині в середині I ст. н.е. Перші християни за національністю були євреями, за минулим релігійному світоглядові - іудеями. Але вже в другій половині I століття християнство стало інтернаціональної релігією. Мовою міжнародного спілкування у початкових християн став грецьку мову (як і в державі того часу). З точки зору служителів культу, головною і єдиною причиною виникнення християнства була проповідницька діяльність Ісуса Христа, який був одночасно і Богом, і людиною. Ісус Христос, кажуть служителі культу, в образі людини прийшов на землю і приніс людям істину. Про його пришестя на землю (це відбулося пришестя називають першим, на відміну від другого, майбутнього) розповідається в чотирьох священних книгах, які називаються Євангеліями.

З точки зору істориків-матеріалістів, головною причиною виникнення християнства були важкі умови життя народних мас, які в новій релігії шукали для себе розраду. У той же час сучасні історики не відкидають того, що існував Христос-проповідник (але не Бог) і що його проповідницька діяльність була одним з чинників формування нової релігії.

Служителі культу говорять, що Євангелія написали два апостола Ісуса Христа Матвій і Іоанн) і два учня двох інших апостолів: Петра - Марк і Павла - Лука. Євангелія розповідають, що за часів, коли Іудеєю правив цар Ірод жінка на ім'я Марія в місті Віфлеємі народила хлопчика, якого вона і її чоловік назвали Ісусом. Коли Ісус виріс, він став проповідувати нове релігійне вчення, головними ідеями якого були такі. По-перше, треба вірити, що він Ісус є Христом (грецьке слово Христос означає те ж, що і єврейське Месія). І, по-друге, треба вірити, що він Ісус - син Божий. Поряд з цими двома, найбільш часто повторюваними в його проповідях ідеями він пропагував і багато інших: про своє майбутнє друге пришестя, про воскресіння мертвих тіл при кінці світу, про існування ангелів, демонів та ін. В його проповіді значне місце займали моральні ідеї: про необхідності любити ближніх, допомагати що потрапили в біду і т.д. Свої повчання він супроводжував чудесами, які доводили його божественне походження. Зокрема він зробив такі чудеса: зцілив словом або дотиком багато слабих, тричі піднімав мертвих, перетворив один раз воду в вино, ходив по воді як по сухому місця, п'ятьма хлібними коржиками і двома невеликими рибами нагодував п'ять тисяч людей і ін. Особливо важливу роль в Євангеліях грає розповідь про останні дні життя Ісуса Христа. Ця розповідь починається епізодом в'їзду його в Єрусалим. Його зустрічало безліч народу, бо Ісус прославився своїми численними чудесами .. Люди стелили на дорозі, по якій їхав Ісус Христос свої одяг і пальмові гілки і кричали йому "Осанна!". Слово "осанна" в буквальному перекладі з єврейського означає "порятунок" (побажання порятунку Ісуса), але за змістом це вітання типу "Слава").

Одним з важливих подій в житті Ісуса Христа після його в'їзду в Єрусалим було вигнання торговців з Єрусалимського храму. Ситуація вигнання торговців із храму стала символом видалення непорядних людей з усіх святих і благородних справ. Ісус в'їхав до Єрусалиму в перший день тижня (так в Євангеліях називається неділя), а в п'ятий день тижня (тобто в четвер) відбувся прощальний великодній вечерю (святкувалася іудейська пасха) Ісуса Христа з апостолами. Згодом християнські служителі культу ця вечеря назвали "таємною вечерею". Під час таємної вечері учні Христа їли хліб і пили вино, які він їм подав.

Після великоднього вечері Ісус Христос і його учні (за винятком одного з них, Іуди Іскаріота, який покинув вечерю раніше) прийшли спочатку на гору Оливну, а потім в Гетсиманський сад. Там в саду в ніч з четверга на п'ятницю римські солдати за допомогою Іуди Іскаріота заарештували Ісуса Христа. Заарештованого відвели в дім первосвященика. Церковний суд звинуватив його в богохульстві, і в посяганні на царський престол (це посягання бачили в тому, що він називав себе "царем юдейським"). Ісуса Христа засудили до смерті. У п'ятницю римські солдати, які за законами того часу виконували смертні вироки церковного суду, розіп'яли його на хресті, і він помер. Рано вранці в перший день тижня Ісус Христос воскрес, а через деякий час вознісся на небо. Розташована в Біблії слідом за Євангеліями книга "Діяння апостолів" уточнює, що піднесення на небо відбулося на 40-й день після його воскресіння. Таким є основний зміст євангельських оповідань про Ісуса Христа. В оцінці істинності євангельських оповідань люди розходяться. Одні вважають, що все, що написано в Євангеліях, мало місце в дійсності. Інші, навпаки, вважають, що в Євангеліях бувальщина перемішана з художнім вимислом.

У формуванні конкретних особливостей нової релігії, на думку істориків, зіграли свою роль і деякі інші соціальні обставини. Існування імператорської влади сприяло виробленню і закріпленню уявлення про єдиного Бога на небі. Посилення економічного, політичного і ідейного спілкування між народами (в результаті утворення Римської імперії) формувало і закріплювало уявлення про інтернаціональний Бога, який піклується про всіх людей, незалежно від їх національності. Криза рабовласницького суспільства призвів верхи суспільства до розчарування в старих релігіях, до втрати віри в богів, які не змогли запобігти погіршення становища правлячих класів. І на знову виникла релігію багато з представників правлячих класів покладали надії як на могутню силу, яка може їх підтримати. Якщо порівняти християнську релігію з релігіями і філософськими навчаннями, які вже існували в Римській імперії, то в ряді випадків можна побачити щось спільне. Історики вважають, що ці загальні моменти говорять про те, що у християнської релігії були ідейні джерела. Найбільш важливим з них є іудаїзм.

Християнство виникло як відгалуження від іудаїзму. Священну книгу іудеїв Танах християни вважають і своєї священною книгою, але називають її інакше: Старим Заповітом. Старий Завіт християни доповнили Новим Завітом, а разом вони склали Біблію. З іудейської релігії християни взяли ідею Месії. Саме слово Христос є не що інше як переклад єврейського слова Месія на грецьку мову. Ряд положень, що увійшли потім в систему християнських релігійних і моральних поглядів, висловив олександрійський філософ Філон: про природженою гріховності людей, про аскетизм і страждання як про засоби порятунку душі, про те, що Месія - теж Бог і що його ім'я - Логос (це ім'я в християнстві стало другим ім'ям Христа, в перекладі з грецької на російську Логос - це Слово). У римлянина Сенеки християни запозичили етичні ідеї про рівність всіх людей перед Богом, про спасіння душі як мету життя, про презирство до земного життя, про любов до ворогів, про покірності долі. Кумранская громада (в минулому - конфесія в іудаїзмі) пропагувала ідеї про вже відбувся перше пришестя Месії і очікуваному другому, про наявність у Месії людської природи. Ці ідеї також увійшли в християнство.

У I ст.н.е. на території Римської імперії існувало багато національних релігій. До кінця V ст. ці релігії або відступили на другий план (як, наприклад, іудаїзм), або зійшли з історичної сцени (давньогрецька релігія). Християнство ж, навпаки, з невеликого релігійного руху перетворилося в головну, найчисленнішу релігію в імперії. На думку істориків, перемога християнства над іншими релігіями пояснюється наступними його особливостями.

По-перше, його монотеїзмом. Всі інші релігії в імперії, крім християнства і іудаїзму, були політеїстичними. В умовах імперії монотеїзм виглядав більш привабливо.

По-друге, його гуманістичним моральним змістом. Звичайно, певні гуманні моральні ідеї були і в інших релігіях того часу. Але в християнстві вони були виражені більш повно і більш яскраво, оскільки основними авторами цієї релігії (на думку істориків) були трудящі; а для трудівників працю і побут без взаємоповаги і взаємодопомоги були просто неможливі.

По-третє, картина загробного життя в християнстві виглядала для низів суспільства більш привабливо, ніж в будь-якій іншій релігії. Християнство обіцяло небесну нагороду в першу чергу і головним чином усім, хто страждає в цьому житті, всім приниженим і ображеним.

По-четверте, тільки християнство відмовилося від національних перегородок, пообіцявши спасіння всім, незалежно від національної приналежності.

По-п'яте, обряди в існуючих на той час релігіях були складними і дорогими, а християнство спростило і здешевило обряди.

По-шосте, тільки християнство критикувало рабство тим, що визнавало раба, рівним перед Богом з усіма іншими людьми. В цілому християнство краще за інших релігій пристосувалося до нових історичних умов.

Християнська релігія пройшла два великі етапи і знаходиться зараз на третьому етапі своєї історії. Християнство першого етапу (IV ст.) Історики називають античним християнством, другого етапу (VI-XV ст.) - середньовічним християнством, третього етапу (XVI ст. - по теперішній час) - буржуазним християнством. В буржуазному християнстві виділяється особлива частина етапу, яку називають сучасним християнством (друга половина ХХ століття).

Віровчення офіційного античного християнства склалося до кінця V століття. Воно спиралося на Біблію і рішення Вселенських соборів і було викладено в працях видних богословів IV і V століть (їх, як і знаменитих богословів наступних часів, називають "батьками церкви"). Віровчення офіційного античного християнства було сприйнято повністю або частково усіма виниклими згодом християнськими конфесіями, але кожна з конфесій доповнила віровчення античних християн будь-якими своїми специфічними релігійними вченнями. Ці специфічні доповнення головним чином і відрізняють одну конфесію від іншої.

Головним автором Біблії є Бог. Йому допомагали люди: близько 40 осіб. Бог створював Біблію через людей: він вселяв їм, що саме треба писати. Біблія - ​​книга богонатхненний. Її називають також Священним Писанням і Словом Божим. Всі книги Біблії поділяються на дві частини. Книги першої частини, разом узяті називаються Старим Заповітом, другій частині - Новим Заповітом. У Новий Заповіт античні християни включили 27 книг. Одні конфесії в сучасному християнстві включають до Старого Завіту 39 книг (наприклад, лютеранство), інші - 47 (наприклад, католицизм), треті -50 (наприклад, православ'я) Тому і загальна кількість книг в Біблії в різних конфесіях різний: 66, 74 і 77.

Згідно з віровченням офіційного античного християнства, у світі існують три групи надприродних істот: Трійця, ангели і демони. Головна ідея вчення про Трійцю полягає у твердженні, що один Бог існує відразу ж в трьох особах (іпостасях) як Бог-Отець, Бог-Син і Бог-Дух Святий. Всі особи Трійці можуть з'явитися людям і в тілах фізичних, матеріальних. Так, на католицьких і православних іконах (а католики та православні успадкували вчення про Трійцю від античних християн) Трійця зображується наступним чином: перша особа в образі людини, друга особа - теж в образі людини, а третя особа - в образі голуба. Всі особи Трійці володіють всіма досконалими якостями: вічністю, всемогутністю, всюдисущістю, всевіданням, всеблагий і іншими. Бог-Отець створив світ за участю двох інших осіб Трійці, а форми цієї участі є таємницею для людського розуму. Християнське богослов'я вважає вчення про Трійцю одним з найбільш незбагненних для людського розуму.

В античному християнстві віруючі повинні були почитати пророків. Пророками називалися люди, яким Бог дав завдання і можливості звіщати людям істину. А істина, яку вони будуть розповідати, мала дві основні частини: істина про правильну релігії і істина про правильне життя. В істині про правильну релігії особливо важливим елементом була розповідь про те, що чекає людей в майбутньому. Християни, як і іудеї, шанували всіх пророків, що згадуються в Танахе (Старому Завіті), але на додаток до них вони почитали і пророків Нового Завіту: Іоанна Хрестителя та Івана Богослова. Шанування пророків, як і в іудаїзмі, виражалося у них в формі шанобливого розмови про пророків в проповідях і в побуті. Але ніякого особливого ритуального вшанування Іллі та Мойсея у античних християн, на відміну від іудеїв, не було. Античні християни доповнили шанування пророків шануванням апостолів і євангелистів (авторів Євангелій). Причому два євангелісти (Матвій і Іоанн) були одночасно і апостолами. Іоанн, до того ж, за поглядами античних християн, вважався одночасно і пророком.

Головною ідеєю вчення про загробне життя в християнстві є ідея про існування раю і пекла. Рай - це місце блаженства, пекло - місце мук. Слово "рай" взято з перської мови. У першому, буквальному значенні воно означало "багатство", "щастя". Слово "пекло" взято з грецької мови (по-грецьки воно звучить як "адес") і в першому, буквальному значенні означало "невидиме". Цим словом древні греки назвали царство мертвих. Оскільки, за їхніми уявленнями, це царство перебувало під землею, остільки слово "адес" у другому значенні стало означати "підземне царство". Античні християни вважали, що рай знаходиться на небі (звідси синонімом раю стало вираз "царство небесне"), а пекло - в нутрощах землі. Сучасні християнські служителі культу додають до цього, що і рай, і пекло знаходяться в особливому надприродне просторі: вони недоступні людям за земного життя. У літературі зазвичай пишуть, що, за християнським вченням, Бог праведників направляє в рай, а грішників - в пекло. Строго кажучи, за християнським вченням, через первородного гріха Адама і Єви грішниками є все люди (за винятком Марії, матері Ісуса Христа). Тому, за поданнями християн, праведники - це не протилежність грішникам, а їх особлива частина. Оскільки праведники відрізняються один від одного за ступенем праведності, а закоренілі грішники відрізняються один від одного по глибині гріховності, то і доля всіх праведників (в ступені і формах блаженства) і всіх грішників (в ступені і формах мук) не однакові.

За канонами християнства загробне життя має два етапи. Перший: від смерті тіла до другого пришестя Ісуса Христа. Другий етап почнеться з другим пришестям Ісуса Христа, а кінця він не має. На першому етапі в раю і пекла знаходяться тільки душі людей, на другому душі з'єднаються з воекресення тілами. Пекло на обох етапах знаходиться на одному і тому ж місці, а рай на другому етапі переміститься з неба на землю.

Античній християнство було колискою головної світової релігії нашого часу. У подальшому своєму розвитку християнство розділилося на безліч конфесій, але кожна з них спирається на спадок, отриманий від античного християнства.




Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация