Слово на Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього

стихира

З ьогодні Свята Церква урочисто згадує набуття Чесного хреста Господнього З ьогодні Свята Церква урочисто згадує набуття Чесного хреста Господнього. Ця подія послідувало через три століття після воскресіння Господа і скоєно було святий Оленою, матір'ю рівноапостольного царя Костянтина, за його дорученням. Розшукуючи Животворящий Хрест, свята цариця розпитувала багатьох християн та іудеїв, але довгий час пошуки залишалися безрезультатними. Нарешті, іудеї вказали їй на одного старого єврея на ім'я Іуда, який міг повідомити цариці відомості про Хресті Христовому. Юда відкрив їй, що Хрест заритий на тому місці, де стояло капище Венери. Капище було зруйновано дощенту, і в землі на великій глибині були виявлені Гроб Господній і неподалік - три хрести, дощечка з написом Пилата і чотири цвяхи, що пронизали тіло Господа. Для того, щоб дізнатися, який же хрест - Господній, все три хрести були внесені в будинок благочестивої дружини, що лежить на смертному одрі. Після молитви Єрусалимський патріарх Макарій по черзі поклав хрести на вмираючу. І тільки дотиком останнього увійшла в хвору сила життя. Повертаючись з дому зцілених на Голгофу, християни зустріли похоронну процесію. Сповнений віри святитель Макарій сміливо доклав Хрест Господній до покійного, і Хрест Переможця смерті і пекла, знову пута смерти усунувши, оживив разом померлого. З великою радістю поклонилися святому Хресту цариця Олена, духовенство і стояли навколо християни. А багато хто, не мали можливості через велику збігу народу підійти до Хреста і прикластися до нього, просили патріарха спорудити Хрест, щоб видали вклонитися йому. Тоді патріарх і з ним інші духовні особи неодноразово високо піднімали Святий Хрест, а все люди волали: «Господи, помилуй» і благоговійно йому поклонялися. Юда, який відкрив місце, де заритий Хрест, і багато інших євреї увірували в Христа і прийняли святе хрещення. Юда отримав ім'я Киріак і згодом став Єрусалимським єпископом.

В цей же день згадується і інше подія, пов'язана з Хрестом Господнім: його повернення в Єрусалим після 14-річного полону в Персії. На початку сьомого століття, за царювання імператора Фоки перський цар Хозрой II у війні проти греків розбив їх військо, розграбував Єрусалим і відвіз в полон Животворящий Хрест Господній і патріарха Захарію. Наступний імператор, Іраклій, переміг Хозроя, і з великим торжеством Чесний Хрест був принесений в Єрусалим. Імператор в царському вінці і порфіри ніс його на собі в храм Воскресіння; поруч з царем йшов патріарх Захарія. Біля воріт, якими входили на Лобне місце, імператор раптово зупинився і не міг рушити далі. Патріарх пояснив цареві, що йому перегороджує шлях

Ангел Господній, кажучи, що Той, Хто ніс на лобне місце Хрест для порятунку світу від гріха, не в такому вигляді здійснив хресну Свій шлях. Тоді Іраклій, знявши вінець і порфіру, надів бідну одяг, і босий рушив далі: так він вніс Хрест Христовий в храм.

Брати і сестри, здійснюючи поклоніння хресту Господньому, ми повинні дбати про те, щоб наше зовнішнє поклоніння було вираженням внутрішнього душевного схиляння перед Спасителем. Хрест - це прапор перемоги над дияволом і смертю. З покорою схилимо коліна і розум наш перед цим знаменням, побоявшись перед незбагненною премудрістю Божою і високою таємницею любові Божої до роду людського, бо так полюбив Бог світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне (Ін. 3, 16).

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация