Сьогодні день усікновення глави Іоанна Предтечі: історія свята і його секрет

  1. Як позбутися від внутрішньої агресії на прикладі святого Іоанна
  2. попередник
  3. уроки історії
  4. За прикладом святого
  5. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  6. Прикмети і забобони народного святкування
  7. церковне новоліття
  8. АВТОР:
  9. Орфографічна помилка в тексті:

11 вересня 2017, 5:52 Переглядів:

Як позбутися від внутрішньої агресії на прикладі святого Іоанна

11 вересня 2017, 5:52 Переглядів:   Як позбутися від внутрішньої агресії на прикладі святого Іоанна   Іоанн Предтеча народився в цей світ, щоб випередити Христа

Іоанн Предтеча народився в цей світ, щоб випередити Христа.

Одинадцятого вересня ми відзначаємо усікновення глави Пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Дуже незвичайний для розуміння свято. Чому церква його святкує, чому радіє смерті, нам пояснив протоієрей Георгій з храму на честь Преображення Господнього.

"Усікновення в перекладі на російську означає відсікання, - каже отець Георгій. - Здавалося б, нонсенс - святкуємо смерть людини. Для багатьох це привід для скорботи. Але в православ'ї, в духовному житті багато алогічно для земної логіки, для розумного сприйняття. Смерть людини - це просто припинення діяльності його тіла, а безсмертна душа продовжує подальшу вічну творче життя (правда, хто що заслужив своїми справами і духовною діяльністю, про це окрема розмова). Смерть - це перехід в інший світ, де немає того бруду, який нас з десь оточує. У багатьох релігіях і церквах радіють смерті людини. Коротенько згадаємо історію свята.

Всі події відбувалися в І столітті нашої ери. Після Водохреща святого Іоанна взяв під варту Ірод Антипа. У той час, після смерті Ірода Великого, римляни розділили Палестину на чотири частини, і Ірод Антипа отримав в управління Галілею.

Цар, залишивши законну дружину, дочку аравійського царя Арефи, жив разом з Іродіадою, дружиною брата Філіпа. На свій день народження Ірод влаштував урочистий прийом для місцевої еліти, на якому дочка Іродіади Саломія влаштувала хтиві танці і заворожила всіх присутніх. Ірод, розпалений танцем, пообіцяв їй все, що вона забажає. І за намовою матері, яка вже давно збирала злобу на святого (викривав її гріхи. - Авт.), Та попросила принести голову Іоанна Предтечі.

Цар злякався, так як шанував святого, але через помилкового сорому перед гостями (а що вони подумають) не побоявся Бога і віддав наказ катові, щоб виконали прохання.
Голову Іоана принесли на блюді і віддали Іродіадою. Тіло святого поховали поблизу міста Севастії, а голова його кілька разів зникала в ході історичних подій, але Господь відкривав своїм обранцям її місцезнаходження. Бог осміяний бути не може. Кара Божа наздогнала Ірода з сімейством. За переказами, Саломія загинула жахливою смертю: коли вона переходила через заледенілу річку, провалилася під лід, і лід перерізав їй голову. А Ірод з Іродіадою втратили все - положення, влада , Багатство - і були заслані до Іспанії, де і загинули від землетрусу.

попередник

Святий Іоанн Предтеча прийшов на землю, щоб приготувати народ ізраїльський перед появою Месії - Ісуса Христа. Життя Іоанна супроводжували багато чудес, та й його поява на світ - теж диво.

Його батьки були в дуже похилому віці. Священик Захарія і Єлисавета не мали дітей і змирилися зі своїм становищем. В ті часи відсутність дітей вважалося карою Божою за гріхи. Але вони не впали духом, молилися і сподівалися на милість Божу. Господь їх почув, і під час служби Захарія отримує звістку від ангела про те, що у них буде син. І особливий син - Предтеча, тобто попередник Господній. Можливо, Захарія втомився чекати (всі ми люди і часто немічні) і не повірив ангелові, за що був покараний німотою. Єлизавета повірила і незабаром раділа вагітності. Після пологів Захарія заговорив і розповів все, що сказав йому ангел.

Далі йдуть трагічні події. Через півроку після народження Іоанна народився Ісус Христос. Ірод, знаючи про пророцтво, що немовля з Віфлеєму займе царський трон, злякався можливих конкурентів (він був дуже мстива і підозрілий) і наказав убити дитини молодше двох років. Спершу прийшли до Захарії (пам'ятаючи про дивовижному народженні дитини) в храм і вимагали віддати немовля, але за мовчання його вбили. Мати з немовлям встигли втекти в пустелю, де безперервно перебували в печері. Харчування їм приносив ангел. Незабаром мати Іоанна вмирає, але ангели оберігали немовляти і допомогли вижити. Суворе життя в пустелі загартувала характер святого, і коли йому виповнилося тридцять років, Господь закликає його на пророче служіння. Він став першим новозавітним і останнім старозавітним пророком, який хрестив хрещенням покаяння (символічний процес обмивання гріхів) самого Ісуса Христа.

Печера. Тут ховалася свята Єлисавета з немовлям Іоанном. Фото: Л. Лисак

уроки історії

Чому ми можемо навчитися з цієї історії? Якби люди робили висновки з історії, то країни світу, наша планета, та й Україна жили б зовсім по-іншому. Ми бачимо, що цар Ірод жив в своїх пристрастях, егоїзмі, користі, пороках, насолоді своїм тілом, не дивлячись ні на що, і в підсумку поплатився за все це в кінці життя. На Землі діє закон причин і наслідків: що б ти не робив, в кінці кінців за все потрібно потім відповідати. І відповідати часом доводиться дуже боляче: своєю хворобою, хворобами рідних, втратою майна, постійними стресами і переживаннями. За все потрібно платити. Багато хто думає, що живуть на іншій планеті: скільки обману, користі, порожніх слів і обіцянок, не підтверджених справами, - просто страшно! Їм здається, що вони виробили імунітет проти будь-якого викриття, відпрацювавши до досконалості свої схеми обману, збагачення. Вони думають, що все зійде їм з рук. Бога і духовні закони не обдурить хабар. І кумівство проти них - марна справа. Слава Богу, наші люди починають розуміти багато речей. Відповідь за дії приходить завжди свого часу.

У цей день добре згадати слова Іоанна Предтечі про те, щоб не брати зайвого, намагатися нікого не ображати, не обмовляти, задовольнятися платнею, чесно робити свою справу. Скажете, що в нашому світі це неможливо? Частково погоджуся. Але якщо ти намагаєшся жити з Богом (молитися, йти по життю з чистим серцем) - тобі буде допомога згори, будуть даватися сили, мудрість, внутрішній світ.

Іоанн Предтеча прийшов, щоб розбудити єврейський народ від духовної сплячки (до цього не було пророків близько трьохсот років). Якщо ми себе розбуркати від духовного сну, у нас багато зміниться.

свята земля . Монастир Різдва Іоанна Предтечі

За прикладом святого

Святий пророк Іоанн говорив абсолютну правду, нічого не приховуючи. Він викривав і влада, і духовне начальство, нікого не боячись. І його вбили за це. Правду мало хто любить, вона пече зсередини, волає до голосу совісті. І простіше прибрати зовнішнього викривача, ніж щось внутрішньо міняти.

Міняти себе - це одне з найважчих справ на землі. Я знімаю капелюх перед тими, хто зараз в нашій країні діє, кожен на своєму рівні, в боротьбі з обманом, корупцією з чистим серцем і щиро (без своїх корисливих інтересів). Це і активісти, і волонтери, і деякі політики, і журналісти. Дай Бог вам здоров'я, сил і терпіння у вашій діяльності. Ми бачимо безліч прикладів боротьби з незаконним будівництвом, активності простих громадян по благоустрою шкіл, допомоги хворим, і слава Богу!

Але, наскільки можливо, нехай ця боротьба, допомога іншим буде без внутрішньої агресії, злоби - всі наші негативні емоції нас руйнують зсередини і заважають адекватно сприймати ситуацію. Саме Бог допомагає нам через наші внутрішні зусилля.
І нарешті, український народ прекрасний у праці і творчості, але наша пасивність в нашій історії часто грала злий жарт. Ми чекаємо, коли для нас і без нас хтось зробить добре. Такого ніколи не буде. Кожен народ сам творив свою історію своєю активністю, зусиллями. Наскільки можливо, давайте проявляти на своєму місці активність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Сила кохання

Одне "але"! Поки ти не побудував свій внутрішній будинок, не зміцнив свій внутрішній стрижень, тобі складно буде допомогти ближньому. І якщо ми зі злістю будемо боротися, то скоро можемо перетворитися в того, з ким боремося. Важлива любов і внутрішня гармонія. Адже істину говорять слова притчі: " справедливість без любові робить людину жорстокою. Відповідальність без любові робить людину безцеремонним. Правда без любові робить людину критиканом. Розум без любові робить людину хитрою. Привітність без любові робить людину лицемірною. Компетентність без любові робить людину непоступливою. Влада без любові робить людину тираном. Честь без любові робить людину зарозумілим. Обов'язковість без любові робить людину дратівливою. Багатство без любові робить людину жадібною. Віра без любові робить людину фанатиком ".

Прикмети і забобони народного святкування

"І ще важливий момент, про який не можна не сказати, - акцентує увагу отець Георгій. - У народі існує безліч звичаїв навколо церковних дій і свят. Нібито на святкування Усікновення глави Іоанна Предтечі прийнято не їсти овочі та фрукти круглої форми або червоного кольору, тому що вони нагадують голову і кров святого. В руки не брали нічого гострого: ніж, сокира, так як все це нагадувало про смерть святого. Народні звичаї ми поважаємо, але потрібно розуміти, де є сенс , А де дурість. Люди часто акцентують увагу на другорядне. У цей день можна без страху і ножем користуватися, і є кругле і червоне. Єдине, що Церква рекомендує в цей день, - строгий піст і обмеження веселощів в пам'ять мученицької кончини святого ".

церковне новоліття

"Кожен місяць несе і безліч радощів, і безліч проблем, але тільки від нас залежить, наскільки правильно і за Божими чи заповідям їх розуміємо, - напучує намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло. - Вересень - не тільки закінчення відпусток, початок навчального року. це початок церковного Індикту, або церковне новоліття, початок церковного року, яке за юліанським календарем (старим стилем) припадало на 1 вересня, а за новим - на 14. Починається церковне новоліття святами осіннього періоду, які дають людині возможност зрозуміти, що таке життя. Осінь природи - час зрілості, прикрашеної духовними плодами. Мудрість. Терпіння. Листя, які наситилися сонцем, дощами, і відмирають, виконавши свою роль. Змінює світ і людину. Символічно, народження його - це весна. Літо і осінь - розквіт молодості і зрілість. Зима - час закінчення земного життя, коли людина готується піти до Господа.

У вересні багато важливих свят: Собор преподобних отців Києво-Печерських, в Дальніх печерах спочивають, обрітення мощей прп. Іова Почаївського, усікновення глави Іоанна Предтечі, Різдво Пресвятої Богородци. Проживіть цей місяць в світі і молитві ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Сьогодні день усікновення глави Іоанна Предтечі: історія свята і його секрет". інші Недільна школа дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Людмила Лисак

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Скажете, що в нашому світі це неможливо?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация