сором'язливий Бог

  1. складне ім'я
  2. незрима присутність
  3. скарб благих
  4. Свій відпочинок

У день Святого Духа архімандрит Савва (Мажуков) розповідає про Третю Іпостасі Святої Трійці. У день Святого Духа архімандрит Савва (Мажуков) розповідає про Третю Іпостасі Святої Трійці

Архімандрит Сава (Мажуков)

Православні християни вірять в те, що Бог це Трійця - Отець, Син і Святий Дух. Однак останній в цьому ряду якось недостатньо виявлений не тільки в нашій свідомості, але навіть і в уяві. Нам просто і природно уявити Христа - Другу Іпостась Святої Трійці, Бога втіленого. Нам легко звертатися до Нього, Він нам гранично близький, Він - Син Божий, і тому зрозумілий кожній людині. Є Його зображення, іконописні портрети, в кінці кінців, все Євангеліє - це одна велика і докладна ікона Спасителя. Важко знайти християнина, який би ніколи не бачив ікону Христа. Варто вимовити Його Ім'я, і ​​перед внутрішнім поглядом тут же виявиться Його пречистого Лик.

Образ Отця для нас теж зрозумілий, близький і несуперечливий, він не викликає питань і не будить богословської подвійності. Святе Письмо жваво і яскраво оповідає про урочистих Богоявлення на Синаї, при Йордані, і нам чітко чується Батьківський глас, пам'ять про якого зберігається на сторінках Святого Письма, особливо в історії Водохреща або Преображення. І це саме по собі ніби й не дуже для з'ясування способу Бога-Отця, але для нас цілком годиться і така скупість зображення, яка емоційно заповнюється молитовними зверненнями Сина до Отця, особливо в Євангелії від Іоанна - самому троїчному з Євангелій. Зрештою, нам просто дуже близько і зрозуміло саме ім'я - «Батько», і звертатися до Нього - «Отче наш» - це по-своєму зухвало і сміливо, але дуже природно і правдиво.

Зовсім інакше йде справа з Третьому Обличчям Святої Трійці. Як ми його називаємо? - Святий Дух. Що значить фраза «вірую в Святого Духа»? Це дуже нестійкий вираз, воно розпадається під пильним поглядом, воно «не доживає» до допитливих питань. Навіть наш Символ віри, який прямо називає Отця і Сина Богом, про Святого Духа заявляє стримано: «І в Духа Святого, Господа Животворчого, що від Отця походить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків» - ніде ані слова, безпосередньо, що Дух Святий є Бог. На Божественне достоїнство Третьою Іпостасі вказується лише побічно і обережно. І все ж Божество Духа Святого - наріжний камінь нашої віри.

складне ім'я

Дух Святий є Бог, Третя Іпостась Святої Трійці. Це важливо пам'ятати просто тому, що саме ім'я «Святий Дух» має в своєму розпорядженні нас мислити про скоріше якоїсь енергії, силі - чи не так? - яка виходить з Бога. І якщо з пристрастю розпитати рядових прихожан про те, Хто є Дух Святий, ми почуємо невтішні свідоцтва майже окультної віри в невидимі і безликі енергії Бога, які акумулюються святими людьми і святими предметами. Це - прикре оману. Але йому є деякий вибачення, це не можна прийняти, але можна пояснити.

Але йому є деякий вибачення, це не можна прийняти, але можна пояснити

Свята Трійця (Гостинність Авраама). фото ruicon.ru

Бог є дух? - Очевидно. Про це говорить Христос з усією визначеністю і прямотою в бесіді з самарянкою. Бог - святий? - Безумовно. Не потрібно навіть копатися в біблійних текстах, щоб підкріпити цю фразу цитатою: вся Біблія - ​​одне велике свідчення святості Бога. Однак тут і труднощі: і Отця ми називаємо духом і святим, і Син духовний і святий, і благодать, яка виливається від Бога на нас - свята і духовна. І великих подвижників віри, просочені благодаттю Святого Духа, ми називаємо святими і шукаємо їх духовної підтримки. Саме тому так важко простій людині побачити за Духом Святим особисте буття, сказати, що Дух Святий це не «що», а «Хто» - і обов'язково з великої літери. Він - не сила Бога, Він Сам - Бог, Божественна Особа, іпостась, несвідомих до двох інших, які не безособова енергія, а Неповторне Обличчя, Суб'єкт Дії.

Таким бачили Святого Духа апостоли, і тому книга Святого Духа це, звичайно ж, книга Діянь апостолів, написана євангелістом Лукою. Якщо уважно читати цей дивовижний текст, дихаючий свіжістю церковної юності, неважко помітити, що Дух Святий є головною дійовою особою цієї історії. А Діяння апостолів це, перш за все, літопис апостольського служіння, перша глава церковного побутописання, ціле полотно подій. Здається, що головний герой книги Діянь - апостол Павло - йому присвячено більшість сторінок, трохи менше уваги приділяється апостолу Петру.

Але правда в тому, що вся ця таємнича книга - про Духа Святого. Він - зачинатель і ініціатор всіх основних подій книги. Він - двигун сюжету. Він сходить на апостолів, як і обіцяв Христос, і сором'язливі і недорікуваті рибалки раптом отримують здатність запалювати вірою серця тисяч освічених і сильних людей. Дух Святий вимагає виділити із зібрання пророків Варнаву і Савла і відправити на справу місії (13: 2), а потім Він же не допускає їх на проповідь в Азії (16: 7). Саме Він - так стверджували апостоли! - керував першим апостольським собором в Єрусалимі (15:28), Він же свідчить (20:23) і поставляє єпископів - не апостол за допомогою якоїсь енергії і покладанням рук, а Він Сам - Дух Святий - ставить на пастирське служіння (20:28 ).

Дух Святий має таку ж особистим буттям, як Батько і Син, але нам важко прийняти Його як Особа, тому що як раз ніякого особи ми і не бачили. Святий Дух - Сором'язливий Бог. Він ховається від нас, і, може бути, Його Особа - то останнє одкровення, яке чекає нас за горизонтом історії.

незрима присутність

Святий Дух є Бог, Третя Іпостась Святої Трійці. Засвоїти це нам певною мірою перешкоджає Його Ім'я, елементи якого можна легко приписати кожному з Осіб Трійці. Може бути, тому свою грунтовну книгу про Духа Святого отець Сергій Булгаков назвав «Утішитель». Це ім'я, яким Сам Христос називає Святого Духа. Ім'я, яке допомагає нам свою ледачу думка виправити, допомогти їй розпізнати в Дусі Святому - Особа - унікальне, неповторне, що не зводиться до функції або безликої силі. Утішитель - Той, Хто незримо присутній в цьому світі.

Утішитель - Той, Хто в день П'ятидесятниці зійшов на апостолів, приховавши Себе в палахкотіння мов вогняного полум'я. Утішитель - Той, Хто смиренно і незримо веде Церква, буття якої Він дав початок. Утішитель - Той, Хто був, є і Хто прийде. Сенс цих слів у тому, що в цей створений Богом світ, може прийти тільки Той, Хто в ньому залишив свій слід, свій відбиток - відбиток тих рук, які «збирали» цей світ, заражали його життям. Земля, вода, вогонь - вся створений стихія добре пам'ятають тепло цих рук, життєдайну міць цього дихання. Тому і стрепенулася вся природа в день П'ятидесятниці. Саме Вони - Син і Утішитель «ліпили» цей світ, «в чотири руки» грали ту симфонію, яку написав Батько, і в цій симфонії у кожного - своя неповторна партія, своя оригінальна тема.

Зішестя Святого Духа на апостолів. фото rp-c.ru

У прощальній бесіді Христа з учнями, переданої євангелістом Іоанном, ми чуємо не тільки свідоцтво про єдність Сина з Отцем, але і про найтіснішому єдності Сина з Утішителем, Який ще прийде: «Якщо ви Мене любите, Мої заповіді. І вблагаю Отця, і дасть вам іншого Утішителя, щоб із вами повік перебував, Духа правди, що Його світ прийняти не може, бо не бачить Його і не знає Його; а ви знаєте Його, бо Він з вами перебуває і в вас буде »(Ін 14: 15-17). Як це - Дух Святий перебуває в апостолів, але ще не прийшов? Утішитель ніколи не залишав цього світу. Він - Подавець Життя, він - Сама Життя, якої ми безпосередньо не бачимо, але нею живемо і рухаємося. Але тільки в Церкві, яка є зерно зцілених світу, Дух Святий виявляє себе. У Церкви Дух Святий «знаходить голос», дає про себе знати, все yoще ховаючись, залишаючись незримим, тому що «світ не може прийняти Його, бо не бачить Його і не знає Його».

Про присутність Духа знає чистота і святість, які тотожні життя. Бути святим - природно для людей. Тільки святий - справді живий, тільки чистий - по-справжньому природний. Святість бачить Духа. Чистота дивиться Святого, Він відкривається їй і завжди йде назустріч кожному, спраглому чистоти і святості. І животворить і підбадьорює людини лагідне дотик Духа, це віяння тихого вітру, відкрите пророку Ілії!

І один з духовідца і пророків нашого часу, отець Сергій Булгаков, так писав про досвід дотику цього біблійного подиху: «Він не має людського лику, хоча всякий людський лик, позлащённий благодаттю Духа, особливо лик Благодатної, Його собою являє. Його присутність незримо і таємниче, воно подібно диханню вітру, яке невідомо звідки приноситься і потім йде. Його не можна утримати, як і не можна його притягнути произволением своїм. Його немає і воно є, найпотаємніше, ніжне, приватне, справжнє. Як би ніжні прозорі пальці стосуються твердошиїй серця, і воно плавиться, і горить, і «світлішає священнотайно» (прот. Сергій Булгаков. «Утішитель» V, 4).

скарб благих

Мабуть, тільки в одному євангельському епізоді нам відкривається зримий образ Утішителя. Я говорю про Хрещення Господа, коли Дух Святий з'явився над Спасителем у вигляді голуба, що зовсім не означає, що іпостась Духа Святого втілилася в тіло птиці - ні в якому разі! Голуб - лише видимий образ, не випадкова і не довільний, але саме образ, символ, емблема. Голуб - птах сором'язлива і полохлива. Про Дусі ж Святому Спаситель сказав таємниче, але виразно: «Дух дихає, де хоче, і голос Його чуєш, а не відаєш, звідкіля він приходить і куди він іде так буває і з кожним народженим від Духа» (Ін 3: 8). Це не тільки сповідання недоступної нашому розумінню свободи Бога, але й підказка всякому, що шукає святості, чистоти і правди, кожному, спраглому відродитися від Духа Святого. Потрібно стати воістину обережним і лагідним птахолова, щоб не злякати цю «благородну птицю», щоб вона вільно обрала мою душу в житло собі. Чому це важливо?

Чому це важливо

П'ятидесятниця. Часослов 1555 р

Преподобний Серафим Хіба ж не писав книг, не залишив жодного теологічного трактату. Двома короткими фразами він схопив саму суть християнського життя: «Мета життя християнина - наживання Духа Святого Божого», і: «стяжай Дух мирний, і навколо тебе спасуться тисячі». Виходить, треба цю «птицю» шукати, треба так себе переробити, щоб не залишав нас Дух Божий. І якщо запитають: що відвертає від нас Духа Святого, відповідь проста: все, що не свято і не духовно - заздрість, хтивість, гординя, ненависть - «ім'я їм легіон». Але найбільше - злість, звіряча злість. І навпаки: легко привертає і зберігає Утішителя справжня доброта. Про це сказано в найвідомішою молитві Утішителю - «Царю Небесний».

Це дуже короткий текст, написаний без спеціального приводу - всього лише одна з стихир свята П'ятидесятниці, навіть і не головна. Але одного разу ця молитва справила таке враження на наших предків, що вони вирішили читати її на кожній службі - церковної і келійною. Глибоку мудрість і Богом безпомилково розпізнали прості люди в цих нехитрих словах.

У цій стихире Дух Святий названий «скарбом благих»: thēsayros tōn agathōn. Слово «тезаурус» часто вживають розумні люди для позначення зводу термінів або понять або просто якогось словника. Слова ж теж - скарб, щось цінне, значне, тому і приховане, утаённое, оберігається. У духовному житті бережуть і зберігають дари Духа, а якщо зовсім прямо: святі люди дорожать Його особистим, але таємничим присутністю. А хто такі ці «благі», яким пощастило привернути до себе і утримати таку цінність? Старовинне слово «благі» на російську мову можна сміливо перевести словом «добрі» - «скарб добрих людей». Безкорислива і непохитної доброта - вона сама дар Святого Духа і заставу Його присутності. Святий - людина граничної і беспримесной доброти, справді добрий і люблячий, тому що любов і доброта це просто синоніми. Хочеш осягнути Духа Божого, бережи добре серце, бережися всякої злоби і злості, навіть близько не підпускай до себе мстивості і заздрості, тримай серце милостиве і лагідне, борись за доброту свого серця.

І прийде Утішитель.

Свій відпочинок

Наш зелений свято - Свята Трійця! День зішестя Святого Духа, день Подавця Життя! Священики - в зелених шатах, храм - в зелених ризах, в кольорах і травах - пахне життям, несе ці скромні свідоцтва живого і плодоносного, щоб постати перед Обличчям Бога Життя, здатися Богу - живі ми ще, ростемо, смерть не поглинула нас. На кожній літургії ми закликаємо Духа Святого «на нас і на Дари сія», вранці молимося: «і Духа Твого Святого не відніми від мене». Легко втратити провід Духа, «немічна лікує і убогих восполняющаго». Але ми, роззяви і роззяви, постійно втрачаємо цю благодать і знову і знову просимо про поповненні.

Але ми, роззяви і роззяви, постійно втрачаємо цю благодать і знову і знову просимо про поповненні

Патріарше служіння в день Святої Трійці в Троїце-Сергієвій лаврі. Фото С. Власов, О. Варов patriarchia.ru

Християнська пневматологія, тобто вчення про Святого Духа, починається не в науково-богословських суперечках, не в кабінетах вчених, а в жаху падіння - коли в одну мить, одним словом або жестом зрікаєшся Соромливого Бога, одним різким рухом втрачаєш провід лагідного і полохливого голуба Євангелія. «Стяжи Дух мирний» - сама ємна формула всієї християнської духовності. Як Його стежити, як його утримати в своєму житті, пошарпаної гріхом, Гаяне пристрастями, невиліковна хворобами, які начебто нікуди не йдуть, живуть, криючись, навіть в серці самого чистого і стриманого?

Рятуючись від потопу, чекав Ной в своєму сиром ковчезі догляду води і повернення життя на землю. Чекав землі. Сподівався грунту під ногами. Ось випустив голуба, «але голуб не знайшов місце спочинку для стопи своєї і повернувся до нього в ковчег» (Бут 8: 9). Як це схоже на наше життя: посилає нам Господь Духа Свого, шукає Подавець Життя хоч одна жива місце на мені, з якого б відродитися душі, хоч одна п'ядь - чи багато треба голубиних ногам? Де ви - благі і добрі, яким можна довірити скарб Духа? І, здається, ніхто не відгукнеться. Але - жива Церква і багато на світі добрих людей, що зберігають Духа Божого так ревно, що навіть їх мертві тіла діляться життям і святістю з нещасними мучениками. І не зрозуміти нам, як це можливо. Але серцем і самою шкірою ми якось передчуваємо присутність Духа Святого в нашому житті і перед початком кожної справи читаємо «Царю Небесний». Він - «скарб благих», він - Життя Подавець і очищувач від усякої скверни, він - рятує душі, і він - Небесний Цар, життям Якого живе все існуюче.

І як воістину прав отець Сергій Булгаков: «Спробуй заперечувати цю вищу, надприродну дійсність, тому що ти її не бачиш очима і не охоплюваних почуттями, постарайся переконати себе, що немає Духа, а є тільки психологічна емоція, і в холодному, мертвотному, сатанинському світлі побачиш сам себе і своє життя, скуштуєш духовне вмирання раніше смерті, бо «Святим Духом всяка душа живиться». Але приходить Він, і стаєш іншим самого себе, відчуваєш в частковості повноту, в злиднях багатство, в скорботи полубитія радість вічну, в трагедії катарсис, в вмирання торжество вічного життя, в смерті воскресіння »(прот. Сергій Булгаков.« Утішитель »V, 4).

Як ми його називаємо?
Що значить фраза «вірую в Святого Духа»?
Це важливо пам'ятати просто тому, що саме ім'я «Святий Дух» має в своєму розпорядженні нас мислити про скоріше якоїсь енергії, силі - чи не так?
Бог - святий?
Як це - Дух Святий перебуває в апостолів, але ще не прийшов?
Чому це важливо?
А хто такі ці «благі», яким пощастило привернути до себе і утримати таку цінність?
Як це схоже на наше життя: посилає нам Господь Духа Свого, шукає Подавець Життя хоч одна жива місце на мені, з якого б відродитися душі, хоч одна п'ядь - чи багато треба голубиних ногам?
Де ви - благі і добрі, яким можна довірити скарб Духа?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация