Святі Косма і Даміан

  1. Святі брати: Косма і Даміан
  2. Допомога святих Косми і Даміана
  3. Малх
  4. Молитва чудотворців Косме і Даміана

Зміст статті

Святі брати: Косма і Даміан

З вятие Косма і Даміан, брати по плоті, були родом з Азії 1 Батько їх був язичник, мати ж, на ім'я Феодотія - християнка. Перебуваючи по смерті свого чоловіка у вдівстві і проводячи час у ревне служіння Христу, вона все своє життя присвятила на те, щоб догодити Богові. І була вона, як та вдова, яку вихваляє Апостол: "А вдовиця правдива й самотня сподівається на Бога і пробував в молитвах і молитвах день і ніч" (1Тим.5: 5).

Живучи по-Божому сама, вона навчила того ж і своїх любих дітей своїх, Косму і Даміана, бо виховала їх в доброму повчанні вірі християнської та в вивченні Божественних Писань і наставила їх на всяку чесноту. Прийшовши в досконалий вік і утвердившись в непорочного життя, за Законом Господнім усе, Косма і Даміан були як би два світильника на землі, сяючі добрими справами. Вони отримали від Бога дар зцілення і подавали здоров'я душам і тілам, лікуючи всякі хвороби, зцілюючи усяку недугу і всяку виразку серед людей і виганяючи злих духів.

Вони подавали допомогу не тільки людям, а й худобі, і ні від кого нічого не брали за це, бо вони робили все це не заради прибутку!, Не для збагачення золотом і сріблом, але заради Бога, бажаючи через любов до ближніх висловити свою любов до нього. І не своєї слави шукали вони цим ліком серед людей, але слави Божої, і зціляли недуги для прославлення імені Господа, Який дарував їм таку силу лікування. Вони рятували від хвороб не стільки травами, скільки в Господньому Імені, без плати та нагороди, даром, у виконанні Христової заповіді: "даром отримали, даром давайте" (Мф.10: 8) 2 . Тому вони і отримали від віруючих найменування безвідплатного лікарів і безсрібників. Пройшовши так цнотливу картину терені свого життя, вони мирно і побожно померли. Вони прославилися багатьма чудесами не тільки протягом свого життя, а й по смерті, і суть теплі передміхурова і добрі цілителі наших хвороб, душевних і тілесних.

Про нестяжательності їх і безкорисливо лікуванні є таке сказання:

Деяка жінка, на ім'я Палладія, в перебігу багатьох років лежала на ложі хвороби і не отримувала ніякої допомоги від різних лікарів. Почувши про святих Косме і Даміана, що вони зціляють всякі хвороби, вона послала до них з проханням, щоб вони відвідали її перед смертю. Святі, послухавши цей прохання, пішли в будинок її, і негайно ця жінка, за вірою своєю, отримала зцілення через пришестя до неї святих лікарів і встала здоровою, славлячи Бога за хист Своїм рабам такої благодаті зцілень.

Із вдячності до своїх лікарів за це благодіяння, вона хотіла зробити їм подарунок. Але вони не брали нічого, ніколи і ні від кого, бо не продавали благодаті, яку мали від Бога. Жінка мала намір упросити, принаймні, одного з них, щоб прийняв від неї найменший дар; взявши три яйця, вона прийшла таємно до святого Даміана і заклинала його Богом, щоб він взяв від неї ці три яйця в ім'я Святої Трійці. Даміан, чуючи ім'я Триєдиного Бога, взяв від жінки цей малий дар, заради тієї великої присяги тобі, що вона заприсягла його. Святий Косма, дізнавшись потім про це, дуже засмутився і перед своєю кончиною він зарядив, щоб не ховали Даміана біля нього, бо він порушив заповідь Господню і прийняв від жінки нагороду за зцілення.

Святий Косма, дізнавшись потім про це, дуже засмутився і перед своєю кончиною він зарядив, щоб не ховали Даміана біля нього, бо він порушив заповідь Господню і прийняв від жінки нагороду за зцілення

XV століття, Вологда

Святий Косма спочив у Господі, а з плином часу прийшов час кончини і Даміана, і він помер від тимчасового життя до вічного.

Люди були в скруті - де хоронити Даміана, бо знали про заповіт святого Косми і не сміли покласти біля нього брата його.

У той час як вони дивувалися, раптово прийшов верблюд, який був раніше біснуватим і отримав зцілення від святих. Він промовив людським голосом, щоб не сумнівалися покласти Даміана поблизу Косми, так як він узяв від жінки три яйця не заради нагороди, але заради імені Божого.

Таким чином, чесні мощі їх було покладено разом, в так званому Феремане 3 .

Допомога святих Косми і Даміана

Читайте також - розповідь Марії

Одного разу, за часів жнив, один з жителів тих місць вийшов жати на ниву свою. Знемігши від сонячної спеки і маючи намір відпочити, він пішов під дуб, ліг і міцно заснув. Під час сну йому через відкритий рот вповзла змія. Прокинувшись, хлібороб відразу не відчув ніякого болю, так що знову взявся до роботи на своїй ниві. З настанням же вечора, коли хлібороб прийшов додому і після вечері ліг на ліжко, то відчув страшний біль від того, що змія початку терзати його нутрощі. Хворий, не виносячи страждань, став кричати, ніж пробудив від сну всіх домашніх. Останні, підійшовши до хворого і бачачи його страшні муки, нічим однак не могли допомогти; вони навіть не могли зрозуміти, що це була за хвороба. Тоді хворий, не отримавши ніякої допомоги від оточували, вдався до швидких помічникам Косме і Даміана і вигукнув: "святі лікарі, Косма і Даміан, допоможіть мені"! Святі негайно поспішили з своєю допомогою: хворий міцно заснув, і під час сну з рота виповзла змія. Бувалі це чудо жахнулися і прославили святих угодників. Коли змія виповзла, чоловік той негайно прокинувся і, за допомогою святих безсрібників, видужав зовсім.

Малх

Був в тому місці інший чоловік, на ім'я Малх. Він жив біля храму святих лікарів, Косми і Даміана, в Феремане. Маючи намір відправитися в далеку дорогу, він повів свою дружину до храму і сказав їй:

- Ось я йду в далеку дорогу, тебе ж вручаю під захист Косми і Даміана: залишайся вдома, поки не пришлю тобі домовлений знак про себе, який ти визнаєш за мій. І якщо Бог восхощет, то пришлю тобі цей знак і візьму тебе до себе.

Доручивши таким чином дружину свою святим, Малх відправився в шлях. Через декілька днів, Диявол прийняв образ деякого знайомої людини і, прийшовши до дружини Малха, показав їй той знак, на який вказував їй чоловік, кажучи: "пришлю тобі знак і візьму тебе до себе".

Показуючи їй цей знак, Диявол велів йти за ним до чоловіка.

- Мене, - сказав він, - надіслав твій чоловік за тобою, щоб привести тебе до нього.

Жінка сказала:

- Знак цей я знаю, але йти не хочу, бо я доручена святим безсрібників Косме і Даміана; і якщо хочеш, щоб я пішла з тобою до чоловіка, то ходімо зі мною до храму святих, візьмися за край вівтаря і Присягни мені, що не заподієш мені на шляху ніякого зла.

Диявол дав таку обіцянку і, підійшовши з нею до храму, взявся за край вівтаря і клявся, кажучи:

- Клянуся силами Косми і Даміана - не заподію дорогою тобі зла, але наведу тебе до мужа твого.

Жінка, почувши клятву, повірила брехливому бісу, колишньому в образі знайомої людини, і пішла за ним в дорогу. Звабник ж, взявши її, завів в місце порожнє і непрохідне і хотів образити її там і вбити. Вона, бачачи себе в крайньому лихо, звела очі до неба і заволала з глибини серця до Бога, кажучи:

- Боже, за молитвами святих твоїх, Косми і Даміана, допоможи мені і поспішає позбавити мене з рук цього вбивці!

І зараз з'явилися швидкі помічники, святі безсрібники, Косма і Даміан. Диявол, побачивши їх, залишив жінку і втік той піднявшись на високий берег, він впавши в прірву і зник, а святі, взявши жінку, привели в будинок її.

Жінка, кланяючись їм, говорила:

- Дякую вам, панове мої, що позбавили мене від гіркої смерті. Благаю вас, - скажіть мені, хто ви, і я пізнаю, кому віддавати подяку до кінця життя мого.

Вони сказали:

- Ми - раби Христові, Косма і Даміан, яким доручив тебе твій чоловік перед відправленням в шлях, тому ми і поспішили до тебе на допомогу і врятували тебе за благодаттю Божою, від диявола.

Чуючи це, жінка впала на землю від страху і радості, святі ж стали невидимі. І вигукувала жінка, вихваляючи і дякуючи Богові і святих рабів Його, Косму і Даміана. Прийшовши в храм, вона припадала зі сльозами до ікони святих і розповіла всім про те, що було, - як Господь явив до неї милість по молитвам Своїх угодників. Молилася ж вона такими словами:

- Боже отців наших, Авраама, Ісаака, Якова та їхньому насінню праведного! Ти погасив вогненну піч для трьох отроків 4 , Ти допоміг Своїй невільниці Теклі на позорище 5 ; дякую Тобі, що позбавив і мене грішну від диявольської мережі через догодили Тобі Косму і Даміана. Покланяюсь Тобі, творить чудові і преславні чудеса, і славлю Тебе, Отця, Сина і Святого Духа, на віки. Амінь.

Читайте також - Лазарева субота в храмі Косьми і Даміана на Маросейка

Молитва чудотворців Косме і Даміана

«До вас, святії безсребреніци і чудотворці Космо і Даміана, яко до швидких помічником і теплим молитовником про порятунок нашому ми, недостойні (імена), преклонше коліна, вдаємося і припадаючи старанно співаємо: чи не погорджувати моління нас грішних, немічних, у многая беззаконня ті, що впали , і по вся дні та години хто грішить. Ублагаєте Господа, та пробавіт нам, негідним рабом Своїм, великия і багата Своя милості: позбавте нас від усякої скорби і хвороби, ви бо прийняли есте від Бога і Спаса нашого Ісуса Христа неоскудну благодать зцілення, заради твердия віри, безмезднаго лікування і мученицької кончини Ваше . Їй, угодники Божі, не перестав молячись за нас, з вірою до вас прітекающія: аще бо по безлічі гріхів наших і Несміт гідно милосердя вашого, обаче ви, вірні наслідувачі людинолюбства Божого суще, створите, так принесемо плоди гідні покаяння, і в вічний спокій досягнемо, хваляще і благословляючи дивного у святих Своїх Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа і Пречисту Матір Його, і ваше тепле заступництво, завжди, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь. »

____________________________________

1 Азія, інакше Асія - це найменування вживалося в давнину не в однаковому розумінні. Спочатку воно означало невелику, рясну возами, болотисту рівнину в Лідії, тобто середину західній частині нинішнього малоазійського півострова, на східному березі Егейського моря. Римляни ділили згаданий півострів на дві приблизно рівні, частини: одну, північно-східну, що лежить при Чорному морі називали Понтом, іншу, південно-західну, називали власне Асією; кожна частина ділилася на кілька (не завжди однакове число) провінцій; після затвердження християнства, кожна з останніх ділилася, в свою чергу, в церковному відношенні, на кілька епископий (ще в Апокаліпсисі згадується про 7 азійських церквах - гл.1, ст.4, 11). З плином часу найменування Азії стали докладати до всього нинішнього малоазійському півострову, нарешті - до всієї взагалі частині світу, що лежить на сході від нашої Європи, на одному з нею материку.

2 Слово даром і означає даром, без плати.

3 Фереман знаходився в Месопотамії на два дні шляху від Аміда (по-турецьки званий Діар-Бекіра, в верхів'ях р.Тигр) і був зруйнований турками при перших завоювання їх; при цьому мощі свв. Косми і Даміана їх перенесли в Амід, де спочивають і донині.

4 Тут розуміються три єврейських отрока - Ананія, Азарія і Мисаїл. Перебуваючи в Вавилонському полоні, вони відмовлялися віддати поклоніння спорудженому Навуходоносором золотому ідолові, були вкинути за це, за наказом царя, в сильно розпалену піч, але чудово, з ласки Божої, залишилися в ній неушкодженими, навіть - з усіма одягом (Дан.3)

5 Тут, ймовірно зрозуміло св. рівноапостольна Фекла. Пам'ять її святкується 24 вересня.

Читайте також:

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация