Витамин А (ретинол) за визија

Витаминот А се консумира со секоја стимулација на светлина за синтеза на визуелната супстанција родопсин, која првенствено е одговорна за ноќно гледање. При силна светлина, родопсин се распаѓа. Познато е дека целосното опоравување кај едно лице трае околу 30 минути.

Со недостаток на витамин А, може да има повреда на перцепцијата на бојата и заматен вид во мракот. Таа, исто така води кон сушење на корнеалните клетки, а со тоа и на сушење на конјуктивата (слузница продолжува век ) и ризикот од болест конјунктивитис .

Билни производи не содржат витамин А во чиста форма. Но, многу производи содржат каротин, од кој овој важен витамин е формиран во телото.


Се препорачува да се одржува нормалното здравје - 15,0 mg. За да го направите ова, само да јадете 167 грама црвена морков, или 263 грама магдонос, или 375 грама копра или 580 грама дива роза.

Минималната потребна доза на каротин кај возрасен е 6.0 mg. Се препорачува да се одржува нормалното здравје - 15,0 mg.

За да го направите ова, само да јадете 167 грама црвена морков, или 263 грама магдонос, или 375 грама копра или 580 грама дива роза. Се согласувам, за разлика од 375 грама копра, 167 грама морков се само ситници. Бидете сигурни да го вклучите во секојдневната исхрана, ако тоа не е направено. Треба да се има на ум дека супстанцијата е масно растворлива, и затоа е неопходно да се додаде во исхраната со растителни или животински масти (масла).

Чиста витамин А може да се најде само кај производи од животинско потекло.

Минималната потребна доза на витамин А за возрасни е 1,0 mg. Се препорачува да се одржува нормалното здравје - 3,0 mg. Доволно е да се јаде 36 грама говедско црн дроб, или 69 грама конзервирана треска црниот дроб. И исто така можете да имате лекарска колбас, најмалку 30 килограми =)

Треба да се има на ум дека термичкиот третман го уништува витаминот А и бета-каротен, намалувајќи ја нивната содржина за 40-80%!

Многу важна забелешка: витамин А е токсичен, па затоа треба да бидете внимателни со тоа. Најдобро е да се консултирате со лекар. И само после тоа донесе одлука да се зголеми количината на овој витамин во телото.

За разлика од витамин А, бета-каротен, кој се претвора во активен витамин А во телото, не е токсичен. Може да се земе дополнително, но со оглед на можноста за развој на хипервитаминоза.

Друга важна забелешка: витаминот А е способен да оксидира. Овој процес може да се спречи, или барем да се намали, со помош на витамин Е. Затоа, ако имате дефицит на витамин Е, не можете да ја апсорбирате вистинската количина на витамин А. Витамините А и Е треба да се земаат заедно.


Навигация сайта
Новости
Социальная политика государства
Государственная политика охватывает принципиально главные направления в развитии общества. Вместе с этим решаются стоящие перед различными отраслями общественной жизни конкретные задачи. В связи с этим

Смешанная экономика это
СМЕШАННАЯ ЭКОНОМИКА — (mixed economy) Экономика, в которой сосуществуют государственные и частные предприятия. Некоторые виды экономической деятельности осуществляются индивидами или фирмами, принимающими

Экономика для чайников
Жанр: Экономика В этой книге вы найдете описание самых важных экономических теорий, гипотез и открытий, но без огромного количества малопонятных деталей, устаревших примеров или сложных математических

Антиинфляционная политика государства
Инфляция проявляется в непрерывном обшем повышении цен, падает реальная ценность личных сбережений, хранящихся в виде наличных денег или на счетах. Рост цен неумолимо сокращает мае- су товаров, которую

Реклама
Панель управления
Информация