Зустріч людини з Богом

  1. «Вірую!»
  2. атеїстичне спадщина
  3. Придбав досвід - поділися з іншими
  4. Віра дається за чистоту життя
  5. Справи і молитва

«Невже той світ, який мене зігрівав все життя, є лише відблиск Великого Світу!»

спеціально для сайту монастиря Артем Перлик 3 397

спеціально для сайту монастиря Артем Перлик 3 397

Святий Миколай Сербський говорив, що якби молодий чоловік запитав його: «Як врятувати свою душу?» - він би порадив тільки взяти на себе турботу хоча б про один нещасний людину.

«Вірую!»

Багато років тому, коли я тільки прийшов до церкви, в житті стався такий випадок. Ми з товаришем вирушили в студентський гуртожиток до знайомої студентці, яка тільки наближалася до набуття віри. Зав'язалася розмова про релігію, і подруга запитала: «Навіщо ви ходите до храму?» У цьому питанні не містилося ні шпильки, ні глузування. Вона і правду хотіла зрозуміти. Тоді товариш відповів: «Не треба нас вважати дурними - якби ми нічого в храмі не відчували, не ходили б туди». Слова здивували мене, тому, що в той момент я нічого не відчував в храмі. Тільки через деякий час Бог з'явився в моєму житті як безсумнівна реальність, прийшов той, що на Афоні називають «почуттям Бога». Але і тут все приходило поступово.

атеїстичне спадщина

Якщо людина ніколи не відчував впевненості, що Бог є, то розібратися логічно - «є Він чи ні?» - дуже складно. Причому, якщо впевненості не було, то серце, скоріше, переконається в тому, що Бога немає. «Ні» тому, що я Його «не відчуваю». А то, що говорять інші, - їх хвора фантазія. Так людина стає атеїстом. Однак, атеїзм не дає відповіді на питання: «Що мені потрібно зробити, щоб переконатися, що Бога немає?». Єдиним осмисленим і логічною відповіддю могло б бути: потрібно пройти шляхом релігії і на особистому досвіді дізнатися, чи є Бог?

Дітям не треба розповідати, що Бог є - вони Його і так відчувають, тому що їхні серця ще не засліплені гріхом. Один п'ятирічний хлопчик вважав себе комуністом. Прабабуся розповіла йому, що Бог є, і показала ікони. Він же, оскільки «був комуністом», дуже розлютився, пішов до своєї кімнати, став на карачки і почав бігати по колу і кричати: «Бога немає, Бога немає! Бога немає!!!". Але при цьому у нього було відчуття, що треба бігати швидше, щоб Бог у нього блискавки не запустив ...

Одна радянська дівчинка на ім'я Ольга в дитячому садку грала з іншими дітьми. Вони обговорювали якісь у Бога, очі, вуха, руки. Нерозумно жартували з цього приводу. Але при цьому у них було відчуття глибоко неправильного вчинку, яке народжується, коли робиш щось дуже нехороше. Діти ці були невоцерковлённимі і вдома нікому з них про Бога не говорили.

І дійсно те, що Бог є, можна зрозуміти навіть вдивляючись в світ. Ясно, що така краса не могла виникнути сама по собі. Але є питання: яке відношення має Бог до мого особистого життя? Як казав Клайв Льюїс: «Яке відношення те, що Він помер і воскрес має особисто до мене?»

Тут можна сказати, що душа людини тужить. Сумує навіть коли у нього є все. Душа людини дуже велика і її неможливо наситити ні грошима, ні речами, ні задоволеннями.

Душа сумує про справжнє кохання. Сама історія показує, що без Бога це бажання задовольнити неможливо. Хоча більшість людей Бога не відчуває, але ті з них, хто Його відчув, кажуть здивовано: «Невже той світ, який мене зігрівав все життя, є лише відблиск Великого Світу!»

З точки зору православ'я Бог діє в житті кожної конкретної людини, завжди, цілком і постійно, а не з того моменту, як ти про це подумав і не тільки в давнину. І дізнатися, що Бог є учасником нашого життя ми можемо через особисту молитву. Я бачив в житті священиків, які, молячись, спілкувалися з Богом і передавали свій настрій святості іншим. Бачив і тих священиків, для яких богослужіння було всього лише обрядом, вони не відчували Його. Кінцевий сенс служби в храмі - жива зустріч людей з Христом і подальше життя з Ним, в якій постійно чиниш в серці місце для Нього. Для здобуття Його в церкві є все. Церква і служба будуються навколо причастя - яке і є Його набуття.

Колись, коли я починав ходити в храм, я теж нічого не відчував в службі. Але я казав собі, що найкращі люди землі відчували в службі повноту блаженства. Ходив і читав богослужбові книги. І через роки два прийшло живе почуття Бога, яке з роками тільки зростала. Але як саме воно прийшло? - це і для мене таємниця.

"Дух дихає, де хоче, і голос його чуєш, а не відаєш, звідкіля він приходить і куди він іде так буває з кожним, хто від Духа", - так Христос говорив Никодиму. Зараз, через роки, бачу, що мені допомогли знайти почуття Бога часте причастя і добрі справи. Крім того, набуття «почуття Бога» допомагає уважна молитва.

Придбав досвід - поділися з іншими

Одна моя хороша подруга по імені Ольга розповідала, як прийшовши в храм довгий час нічого не відчувала, а на богослужінні зовсім не розуміла, що відбувається. Розуміння прийшло до неї через читання книг по літургійним богослов'я, а почуття Бога через часте (кілька разів на тиждень) відвідування храмової служби.

Розуміння прийшло до неї через читання книг по літургійним богослов'я, а почуття Бога через часте (кілька разів на тиждень) відвідування храмової служби

Найдивовижніше в православ'ї - «живе спілкування з Богом з Живим Богом». Не вигадані переживання, а живе спілкування, яке наповнює душу миром і радістю. І в добрих справах ми зустрічаємося з Богом, і в церковних таїнствах, і в молитві. У мене було чотири способи залучення духовного світу: спілкування з людьми живої віри, які відчувають реальність духовного світу, а в деяких випадках і бачать його; постійне відвідування Літургії; особиста молитва і добрі справи, які допомагають відчути Бога. Найдивовижніше в православ'ї - «живе спілкування з Богом з Живим Богом» Стрітення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа Молитви за молитвослову - це тільки частина молитовної практики. Нам дуже важливо говорити з Богом своїми словами, чим більше, тим краще - про це можна прочитати у святих отців, а молитвослов тільки допомагає налаштувати душу на правильний (праведний) лад. Це подібно до того, коли дитина, навчаючись музиці, грає класику, а сам імпровізує. Класика долучає його душу до висоти, допомагає імпровізації і подальшого твору власної музики.

Страждання проходить, а його досвід назавжди залишається. Леон Блуа.

Блаженні ті душі, які шукають пережити «реальність Бога». Бог для них - скарб серця. Страждання так само є місце зустрічі людини і Бога. Це досвід зустрічі з Небом, так як випробувана біль робить душу чуйною до істини.

Віра - це присутність Бога в людині, а не тільки довіру історичним фактам, що стосуються релігії. Наскільки Дух Святий наповнює серце, настільки людина відчуває реальність існування духовного світу.

Віра дається за чистоту життя

Святі отці вчать: «Послухай Бога в заповідях, щоб Він почув тебе в молитвах». Одного разу я запитав старця Ілія Оптинского (Ноздрина): «Як навчитися вірити?». Він відповів: «Віра дається за чистоту життя». Бог приходить у міру нашого очищення від зла. До цього відкриття приходили не тільки подвижники. Французький математик Блез Паскаль радив одному множити віру зменшенням гріхів, а не збільшенням доказів.

Якби я запитав самого себе, як не зійти зі шляху віри, то дав би собі три ради. Перший - знаходити час для частого відвідування літургії і частого причастя. Я прийшов в храм майже 14 років тому і не мав ніякого живого відчуття Божої присутності. Як, втім, і всі мої друзі. Дівчина Ольга говорила мені, що приходила в храм як до сусідки без будь-якого живого почуття Господа в серце. Я зрозумів, що не зможу «жити Богом» без його допомоги. Тоді я став причащатися щонеділі. Але і тоді почуття «присутності Бога» прийшло не відразу. Я вірив, і воно прийшло, і Бог став реальністю, а не філософською категорією, як це бувало раніше. Христос не ховається від нас і у відповідь на наші зусилля виходить назустріч.

Друга порада - завжди пам'ятати, що всі люди навколо нас гостро потребують любові і турботі. Буквально в тому ж храмі, де ми стоїмо, є десятки бабусь, які давно не вірять, що комусь потрібні на землі. Підійдіть до однієї з них, заговорите, проводите до будинку. Почніть їй допомагати хоча б раз на тиждень. А, якщо вам це важко - дайте їй трохи грошей. Скоро ви дізнаєтеся, що в храмі чи ні, або майже немає жодної бабусі, яка б не потребувала турботи і добре харчувалася. За скромності вони не захочуть у вас нічого брати - все одно давайте. Радуйте інших, і Бог відразу ж обрадує вас тієї благодатної радістю, яку можна не впізнати навіть, проходив в храм двадцять років, якщо ти не живеш для інших.

Радуйте інших, і Бог відразу ж обрадує вас тієї благодатної радістю, яку можна не впізнати навіть, проходив в храм двадцять років, якщо ти не живеш для інших

Святитель Микола Сербський: «Лист людині який вірить в Бога, але не молиться Йому»: Працюй і зміцнюй в собі віру. Згодом відчуєш потребу в молитві. Поки слабка твоя віра і не змушує тебе молитися. Святий Миколай Сербський говорив, що якби молодий чоловік запитав його: «Як врятувати свою душу?» - він би порадив тільки взяти на себе турботу хоча б про один нещасний людину.

Один мій знайомий в храмі простягнув однієї сумної старенької 20 гривень. Вона розцвіла, перетворилася. На її обличчі з'явилася радість. Вона плакала і обіймала цю людину, питала, як звуть його і членів його сім'ї. З тих пір вона на кожній службі підходила до нього, обіймала і раділа, що потрібна йому. А більше цього немає нічого на світі ...

І третя порада - спілкування з людьми глибокої віри. У таких людей живе Бог, і ми відчуємо Його, спілкуючись з ними. Поруч з подвижником навіть повітря дзвенить від присутності Святого Духа і небо відразу стає реальним і близьким. Не всім пощастить зустріти святого в житті, але ми можемо читати житія святих. Таких життєписів тепер багато, і вони всі доступні в Інтернеті.

Я чув про одну протестантки, яка прийняла православ'я тільки тому, що прочитала книгу старця Софронія про Силуанов Афонському. Читаючи вона «явно відчула світло, що сходить зі сторінок на душу» - інших доказів їй вже не треба.

Справи і молитва

Бог пізнається дослідно справами і молитвою. Шляхом діяльної допомоги іншому. У Європі був випадок, коли людина хотіла зістрибнути з моста і його побачив православний священик.

Він сказав самогубцю - «вам адже тепер гроші не будуть потрібні - підіть роздайте ваші гроші жебракам, а потім повертайтеся і спригніте з моста». Молода людина погодився і роздав гроші. Коли він це зробив, то знову відчув бажання жити.

Відкривається Бог і в молитві. Наведу з цього приводу історію, яку розповіла Олена Редкокаша, яка викладала в п'ятому класі уроки християнської етики.

На уроці одна дівчинка сказала їй: «я раніше не вірила, а тепер сильно вірю в Бога». Лена запитала її: «Чому?». Дівчинка розповіла, одного разу, батьки пішли кудись в гості залишивши її одну. Вона боялася, а тут в будинку несподівано згасло світло. Вона дуже злякалася і сказала так: «Господи, якщо Ти є, нехай світло запалиться». І світло негайно спалахнуло.

У одних людей зустріч з Богом проходить яскраво, у інших тихо і майже непомітно.

Людина ходив до храму, але не мав «почуття Бога». Тоді він сказав собі - «святі відчували на службі повноту радості і знаходили справжній сенс буття». І він, довірившись досвіду святих, став ходити на службу нічого при цьому не відчуваючи. А через кілька років він з подивом помітив, що «відчуває Бога» всередині і поруч. Коли це почуття прийшло - він і не помітив.

Найдивовижніше в православ'ї - «живе спілкування з Богом з Живим Богом». Не вигадані переживання, а живе спілкування, яке наповнює душу миром і радістю. І в добрих справах ми зустрічаємося з Богом, і в церковних таїнствах, і в молитві.

І в добрих справах ми зустрічаємося з Богом, і в церковних таїнствах, і в молитві

З точки зору православ'я Бог діє в житті кожної конкретної людини, завжди, цілком і постійно, а не з того моменту, як ти про це подумав і не тільки в давнину. І дізнатися, що Бог є учасником нашого життя ми можемо через особисту молитву.

І дізнатися, що Бог є учасником нашого життя ми можемо через особисту молитву

Святитель Микола Сербський: «Лист людині який вірить в Бога, але не молиться Йому»: Працюй і зміцнюй в собі віру. Згодом відчуєш потребу в молитві. Поки слабка твоя віра і не змушує тебе молитися.

Поки слабка твоя віра і не змушує тебе молитися

Святі отці вчать: «Послухай Бога в заповідях, щоб Він почув тебе в молитвах».

попередній наступний

Найдивовижніше в православ'ї - «живе спілкування з Богом з Живим Богом». Не вигадані переживання, а живе спілкування, яке наповнює душу миром і радістю. І в добрих справах ми зустрічаємося з Богом, і в церковних таїнствах, і в молитві.

Молитва - це зустріч з Богом Живим. Православ'я дає людині безпосередній «доступ» до Бога. Якщо, припустимо, мусульманин, уважний до себе, каже, що у нього немає почуття, що його хтось чує (як казав це майбутній православний індонезієць Бамбанг Дві Б'яторо), то «православні живуть в почутті присутності Бога, відчувають Його присутність в молитві ». Нічого подібного немає поза православ'я.

Продовження читайте в наступній статті.

Однак, атеїзм не дає відповіді на питання: «Що мені потрібно зробити, щоб переконатися, що Бога немає?
Єдиним осмисленим і логічною відповіддю могло б бути: потрібно пройти шляхом релігії і на особистому досвіді дізнатися, чи є Бог?
Але є питання: яке відношення має Бог до мого особистого життя?
Але як саме воно прийшло?
Святий Миколай Сербський говорив, що якби молодий чоловік запитав його: «Як врятувати свою душу?
Лена запитала її: «Чому?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация